Site icon PolandGetFit

Wegański sernik bez pieczenia – VEGAN RAW CHEESECAKE

VEGAN RAW CHEESECAKE – Wegański sernik bez pieczenia


Kiedy masz urodziny i potrzebujesz tortu oraz kiedy jesteś weganką, niemalże jedyną w mieście, to wiesz, że czeka cię wyzwanie 😉. Postawiłam sobie za zadanie, aby taki zrobić, ale nie typowy, bo SUROWY. To tort bez pieczenia, a’la sernik, którego rolę sera zagrały migdały i wiórki kokosowe. Zazwyczaj takie raw ciacha są na bazie orzechów nerkowca, ale ja oczywiście musiałam zrobić inaczej 😉. Taka kombinacja się sprawdziła, a tort wyszedł niesamowity i jedwabiście delikatny w smaku. Z tej okazji, że uwielbiam barwne jedzenie na co dzień, mój tort nie mógł być inny! Solenizantka zażyczyła sobie 3-kolorowy, więc taki zrobiła 😉. Wyszedł bajkowo, ponieważ inspirowany moimi ulubionymi kreskówkami z dzieciństwa. Niebieska warstwa, czyli Smurfy! Fioletowa – Gumisie i ich gumi jagody. Brzmi skomplikowanie, ale taki nie jest 😉. Jeśli życzycie sobie, aby tort był jedno kolorowy, nie potrzeba dodawać żadnych proszków. Możecie też pokombinować z innymi dodatkami!

VEGAN RAW CHEESECAKE – Wegański sernik bez pieczenia

czas przygotowania: 30 minut + mrożnie warstw | kalorie: ? kcal/100g | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna

Składniki:

Spód:

Masa:

Do warstwy niebieskiej – to 1/3 masy:

Do fioletowej warstwy – to 1/3 masy:

Biała warstwa to 1/3 masy

Polewa czekoladowa:

Wykonanie:

  1. Spód: daktyle zamocz w gorącej wodzie na 5 minut. W tym czasie zmiel migdały i wiórki na pył. Odlej wodę z daktyli i dodaj je do pyłu, po czym zmiksuj dodając resztę składników. Wyłóż spód foremki powstałą masą i włóż do zamrażarki.
  2. Masa na raw sernik: namocz migdały i wiórki kokosowe. Kiedy będą miękkie przełóż do blendera. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę.
  3. Kolorowe warstwy: masę rozlej do 3 misek i do każdej dodaj odpowiednie składniki, po czym wymieszaj. Wyciągnij spód tortu z zamrażarki i wlej do niej pierwszą masę. Następnie włóż z powrotem do mrożenia. Kiedy masa się zmrozi, postępuj podobnie z pozostałymi warstwami. Jeśli tort będzie jednokolorowy wylej od razu całą masę 🙂
  4. Do dekoracji użyłam świeże i mrożone owoce oraz trufle.

Gotowe!!! Smacznego 🙂

 

 SPRAWDŹ INNE FIT DESERY

 

 

 

 

Exit mobile version