VEGAN RAW CHEESECAKE – Wegański sernik bez pieczenia
Kiedy masz urodziny i potrzebujesz tortu oraz kiedy jesteś weganką, niemalże jedyną w mieście, to wiesz, że czeka cię wyzwanie 😉. Postawiłam sobie za zadanie, aby taki zrobić, ale nie typowy, bo SUROWY. To tort bez pieczenia, a’la sernik, którego rolę sera zagrały migdały i wiórki kokosowe. Zazwyczaj takie raw ciacha są na bazie orzechów nerkowca, ale ja oczywiście musiałam zrobić inaczej 😉. Taka kombinacja się sprawdziła, a tort wyszedł niesamowity i jedwabiście delikatny w smaku. Z tej okazji, że uwielbiam barwne jedzenie na co dzień, mój tort nie mógł być inny! Solenizantka zażyczyła sobie 3-kolorowy, więc taki zrobiła 😉. Wyszedł bajkowo, ponieważ inspirowany moimi ulubionymi kreskówkami z dzieciństwa. Niebieska warstwa, czyli Smurfy! Fioletowa – Gumisie i ich gumi jagody. Brzmi skomplikowanie, ale taki nie jest 😉. Jeśli życzycie sobie, aby tort był jedno kolorowy, nie potrzeba dodawać żadnych proszków. Możecie też pokombinować z innymi dodatkami!
VEGAN RAW CHEESECAKE – Wegański sernik bez pieczenia
czas przygotowania: 30 minut + mrożnie warstw | kalorie: ? kcal/100g | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna
Składniki:
Spód:
- 160 g suszonych daktyli
- 80 g całych migdałów
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka kakao
Masa:
- 80 g wiórek kokosowych, niesiarkowanych
- 80 g płatków migdałowych
- 200 ml mleka roślinnego (np. kokosowe)
- 1 łyżka oleju kokosowego, nierafinowanego
- 3 małe zmrożone banany
- 2-3 łyżki syropu klonowego
Do warstwy niebieskiej – to 1/3 masy:
- 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny “Blue Majik”
- 1 łyżeczka lucumy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Do fioletowej warstwy – to 1/3 masy:
- 2 łyżeczki acai
- 1 łyżeczka lucumy
- garść mrożonych borówek
Biała warstwa to 1/3 masy
Polewa czekoladowa:
- pół szklanki oleju kokosowego, nieafinowanego
- 5-6 łyżeczek karobu
- 2-3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 2-3 łyżeczki lucumy
- 2-3 łyżeczki kakao
Wykonanie:
- Spód: daktyle zamocz w gorącej wodzie na 5 minut. W tym czasie zmiel migdały i wiórki na pył. Odlej wodę z daktyli i dodaj je do pyłu, po czym zmiksuj dodając resztę składników. Wyłóż spód foremki powstałą masą i włóż do zamrażarki.
- Masa na raw sernik: namocz migdały i wiórki kokosowe. Kiedy będą miękkie przełóż do blendera. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę.
- Kolorowe warstwy: masę rozlej do 3 misek i do każdej dodaj odpowiednie składniki, po czym wymieszaj. Wyciągnij spód tortu z zamrażarki i wlej do niej pierwszą masę. Następnie włóż z powrotem do mrożenia. Kiedy masa się zmrozi, postępuj podobnie z pozostałymi warstwami. Jeśli tort będzie jednokolorowy wylej od razu całą masę 🙂
- Do dekoracji użyłam świeże i mrożone owoce oraz trufle.
Gotowe!!! Smacznego 🙂
SPRAWDŹ INNE FIT DESERY