Site icon PolandGetFit

FIT KOPIEC KRETA

FIT KOPIEC KRETA

Kiedy na rynku pojawił się Kopiec Kreta z pudełka każdy go przyrządzał, głównie ze względu na efektowny wygląd. To były czasy, kiedy o chemii w jedzeniu nie mówiło się aż tyle, nikt się nie przejmował listą podejrzanych składników, a każdy cieszył, że teraz spektakularne ciasto można zrobić szybko i przede wszystkim każdemu się udaje! Czar prysł. Ale, ale… można zrobić to ciasto samemu w dodatku tak je zmodyfikować, aby nie popsuło planu osiągnięcie FIT BODY przed sezonem bikini.

FIT KOPIEC KRETA

czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 110 kcal/100 g | dieta: bezglutenowa, bez cukru

Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm:

Biszkopt:

– 3 jajka

– 2 łyżki erytrytolu

– 2,5 łyżki mąki ryżowej, w wersji glutenowej dajemy mąkę pszenną

– 1,5 łyżki kakao

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

– stała, schłodzona część mleka kokosowego z puszki

– 400 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego

– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekolady domowej roboty

-2-3 miarki stevii

-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 wrzątku

-2 banany

Wykonanie:

  1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy erytrytol, następnie kolejno żółtka i ubijamy jeszcze ok. 5 minut. Następnie dodajemy sypkie składniki przesiane przez sito i mieszamy szpatułką. Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.
  2. Biszkopt dzielimy na dwa, jedną część kruszymy na proszek. Posłuży do dekoracji ciasta.
  3. Krem: ubijamy schłodzoną, stałą część mleczka kokosowego na pianę. Pod koniec dodajemy jogurt, stevię, wystudzoną żelatynę oraz kawałeczki czekolady.
  4. Biszkopt namaczamy herbatą (polecam odmianę Earl Grey z cytrusami), układamy na min pokrojone w plasterki banany, następnie tężejący krem. Całość posypujemy posypką z biszkoptu.

 SPRAWDŹ INNE FIT DESERY

 

 

 

 

 

Exit mobile version