FIT KOPIEC KRETA
Kiedy na rynku pojawił się Kopiec Kreta z pudełka każdy go przyrządzał, głównie ze względu na efektowny wygląd. To były czasy, kiedy o chemii w jedzeniu nie mówiło się aż tyle, nikt się nie przejmował listą podejrzanych składników, a każdy cieszył, że teraz spektakularne ciasto można zrobić szybko i przede wszystkim każdemu się udaje! Czar prysł. Ale, ale… można zrobić to ciasto samemu w dodatku tak je zmodyfikować, aby nie popsuło planu osiągnięcie FIT BODY przed sezonem bikini.
FIT KOPIEC KRETA
czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 110 kcal/100 g | dieta: bezglutenowa, bez cukru
Składniki na formę do tarty o średnicy 26 cm:
Biszkopt:
– 3 jajka
– 2 łyżki erytrytolu
– 2,5 łyżki mąki ryżowej, w wersji glutenowej dajemy mąkę pszenną
– 1,5 łyżki kakao
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
– stała, schłodzona część mleka kokosowego z puszki
– 400 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekolady domowej roboty
-2-3 miarki stevii
-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 wrzątku
-2 banany
Wykonanie:
- Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy erytrytol, następnie kolejno żółtka i ubijamy jeszcze ok. 5 minut. Następnie dodajemy sypkie składniki przesiane przez sito i mieszamy szpatułką. Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.
- Biszkopt dzielimy na dwa, jedną część kruszymy na proszek. Posłuży do dekoracji ciasta.
- Krem: ubijamy schłodzoną, stałą część mleczka kokosowego na pianę. Pod koniec dodajemy jogurt, stevię, wystudzoną żelatynę oraz kawałeczki czekolady.
- Biszkopt namaczamy herbatą (polecam odmianę Earl Grey z cytrusami), układamy na min pokrojone w plasterki banany, następnie tężejący krem. Całość posypujemy posypką z biszkoptu.
SPRAWDŹ INNE FIT DESERY