Ciasto daktylowo-owsiane
Daktyle i płatki owsiane to coś, czego nigdy w mojej kuchni nie brakuje. Dlatego postanowiłam wykorzystać te dwa składniki i upiec ciasto 🍰🍫🙂
czas przygotowania: 60 minut | kalorie: 375 kcal/100 g | dieta: bezglutenowa, bez cukru
Ciasto:
– 200g daktyli
– 1,5 szklanki ciepłej wody
– 1,5 szklanki płatków owsianych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– aromat waniliowy
Polewa:
– 40g oleju kokosowego
– 5 płaskich łyżek kakao
– 3 łyżki pudru z ksylitolu
Wykonanie:
- ciasto: daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2h. Po upływie tego czasu blendujemy na mus. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 18cm). Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.
- polewa czekoladowa: olej kokosowy roztapiamy i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Czekoladę wylewamy na ciasto.
SPRAWDŹ INNE FIT DESERY