FIT batony Lion
Dzieciaki uwielbiają, mamy pokochają za zdrową alternatywę. Znikają od ręki. Dostarczają energii przed ćwiczeniami, a maluchom do zabawy. Wykonuje się je błyskawicznie, dlatego jeżeli dopada Was kryzys i macie ochotę na słodkie co nie co, wystarczy 15 minut i możecie zaspokoić swój głód. Najlepiej jednak smakują schłodzone w lodówce następnego dnia po przygotowaniu. Żeby to sprawdzić musiałam ukryć je przed domownikami 🙂
FIT batony Lion
czas przygotowania: 15 minut | kalorie: ok. 145 kcal/1 sztuka | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna
Składniki na 6 sztuk batonów:
– 50 gram daktyli
– 2 wafle ryżowe lub kukurydziane
– 2 łyżki masła orzechowego
– 30 gram orzeszków ziemnych zmielonych
– 6 kostek gorzkiej czekolady
– 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut żeby zmiękły. Odlewamy wodę i blendujemy na gładką masę. Jeżeli masa wydaje się zbyt zbita możemy dodać nieco wody po parzeniu daktyli.
- Wafle kruszymy i dodajemy do masy. Dodajemy posiekane orzeszki ziemne i masło orzechowe. Całość mieszamy dokładnie. Możemy poeksperymentować ze smakiem i dodać nieco aromatu karmelowego jeżeli taki posiadamy.
- Z powstałej masy formujemy batoniki i wkładamy do lodówki na ok. 10 minut żeby stwardniały.
- Roztapiamy czekoladę razem z olejem kokosowym. Wyjmujemy batony z lodówki i obtaczamy w niej batoniki. Następnie dobrze jest umieścić obtoczone batony w zamrażalce na około 1h, a potem przenieść do lodówki. Nie jest to koniecznie, ale fajnie wiąże całą masę i utwardza czekoladę.