Cytrynowe ciasto z malinami na bazie mąki kokosowej
Cytrynowe ciasto z malinami na bazie mąki kokosowej
Cytrynowe ciasto z malinami na bazie mąki kokosowej
czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 177 kcal/100g | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska
Składniki:
–4 jajka
– 1 szklanka mleka kokosowego (użyłam domowego z wiórek)
– 3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego – roztopionego
– 3 łyżki musu jabłkowego
– skórka i sok z 1 cytryny
– 100g mąki kokosowej
– 5 łyżek cukru kokosowego
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka malin
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier kokosowy, miksujemy.
- Najpierw dodajemy mokre składniki: mleko, olej, sok i skórka z cytryny, następnie przesiewamy mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i solą. Delikatnie mieszamy. Dorzucamy maliny.
- Masę przekładamy do formy (moja 12×21) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 175/180 stopniach C. Ciasto kroimy dopiero jak wystygnie.
SPRAWDŹ INNE FIT DESERY