Description
Wegański sernik Tiramisu
Wegański sernik Tiramisu – 👌❤☕ kocham wszystko, co zawiera chociaż szczyptę espresso. Połączenie orzechów włoskich i nerkowca z daktylami i kawą. Nieeebo 😇
Wegański sernik Tiramisu
czas przygotowania: 30 minut + 6h chłodzenia | kalorie: ok. 430 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, bez laktozy, bez glutenu, wegańska, wegetariańska
Składniki na okrągłą formę ok. 15 cm:
Spód:
- szklanka orzechów włoskich
- ¾ szklanki daktyli – najlepsze będą świeże, wydrylowane
- ¼ łyżeczki espresso
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Warstwa czekoladowego musu:
- ¾ szklanki orzechów włoskich, namoczonych w wodzie
- ¾ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych w wodzie
- ¾ szklanki świeżych daktyli
- 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy
- 6 łyżek mleka migdałowego
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła kakaowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1½ łyżeczki espresso
- ½ łyżeczki soli
Warstwa białego kremu:
- ½ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych
- ¼ szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Dekoracja:
- kakako lub proszek espresso
- ziarna kakaowca
Wykonanie:
- Rozpuść olej kokosowy, z daktyli usuń pestki. Możesz użyć suszonych i moczonych we wrzątku ok. 15 minut, ale świeże są zdecydwoanie lepsze i wpływają na smak ciasta. Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na dość gładką masę. Umieść warstwę na dnie formy, dociśnij i wyrównaj. Włóż formę do zamrażalnika na czas przygotowywania musu czekoladowego.
- Zblenduj składniki na mus czekoladowy do bardzo gładką masę. Wyjmij spód z zamrażalnika i umieść na nim mus czekoladowy. Upuść lekko formę na blat, aby wyrównać warstwę i pozbyć się powietrza. Umieść formę ponownie w zamrażalce na czas wykonywania kolejnego kroku.
- Zblenduj składniki na krem na gładką masę. Wyjmij formę z zamrażalki i rozsmaruj krem na czekoladowej warstwie. Zrób to ostrożnie, aby nie naruszyć czekoladowej warstwy nie dopuszczając do ich pomieszania. Wygładź powierzchnię kremu. Umieść całość w lodówce na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem posyp kakao lub espresso oraz surowymi ziarnami kakaowca. Przechowuj w lodówce.
Wskazówki:
- Jeżeli nie jesteś weganem możesz orzechy nerkowca zastąpić chudym twarogiem i dodać nieco agaru, aby sernik był zwarty. Podobnie mleko roślinne, zwykłym mlekiem.
- Daktyle najlepiej aby były świeże. Są smaczniejsze i lepiej nadają się do kremów.
SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI
Details
- Listing categories bez laktozy / fit słodycze / dla wegan / dla wegetarian / bez cukru / zdrowe jedzenie / fit serniki / bez glutenu
Dodaj opinię