Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym


Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym – setki ciast, a i tak sernik jest on the 🔝 Nie bez niego świąt, przynajmniej u mnie. Ten pomarańczowy był dosłownie przez chwilę, zaczarował cytrusowym aromatem, urzekł czekoladowym musem i pozostawił niedosyt 🎄🍫🔝Koniecznie do powtórzenia, tym razem z mandarynką…

Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym

Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym

czas przygotowania: 90 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 151 kcal / 100 g | dieta:  bez cukru, bez glutenu, niskokaloryczna

Składniki na formę o średnicy 15 cm:

Masa serowa:
  • 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub gotowego na sernik)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mascarpone
  • słodzik: erytrytol lub ksylitol wedle uznania
  • 2 białka
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • skórka z pomarańczy lub mandarynki
Mus czekoladowy:
  • 75 g  pudru z ksylitolu
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 1 płaska łyżka kakao
  • ok 200 g śmietanki 30%
  • łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Sernik: wszystkie składniki na sernik dokładnie zmiksować, białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową, na koniec dodać skórkę z pomarańczy. Piec ok 40-50 minut w 175ºC. Wystudzić przed nałożeniem musu czekoladowego, najlepiej pozostawić w lodówce na noc pod przykryciem, sernik będzie lekki a jednocześnie fajnie wilgotny.
  2. Mus: w misce mieszamy 25 g ksylitolu i 3 żółtka oraz śmietankę. Miseczkę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i cały czas mieszając podgrzewamy do momentu aż krem zgęstnieje do konsystencji zwartego budyniu. Pod koniec gotowania dodać przesiane kakao i olej kokosowy. Zdejmujemy masę z ognia i mieszamy dokładnie. Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy pozostałą część ksylitolu i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Pianę dodajemy partiami do musu i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowy krem wykładamy na sernik i odstawić do schłodzenia – najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać wierzch kakao, przyozdobić gorzką czekoladą i owocami. Smacznego!

Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

  • kris

    Reply
    Pros

    Ile tej skórki z pomarańczy? Ile mniej więcej erytrolu?

    • PolandGetFit

      Skórka z całej pomarańczy, natomiast co do erytrytolu minimum 100 gram na tą proporcję (forma o średnicy 15 cm) i sprawdzamy smak. Erytrytol ma około 70% słodyczy cukru białego, więc należy zawsze dawać go nieco więcej.

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.