Site icon PolandGetFit

Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym

Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym


Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym – setki ciast, a i tak sernik jest on the 🔝 Nie bez niego świąt, przynajmniej u mnie. Ten pomarańczowy był dosłownie przez chwilę, zaczarował cytrusowym aromatem, urzekł czekoladowym musem i pozostawił niedosyt 🎄🍫🔝Koniecznie do powtórzenia, tym razem z mandarynką…

Sernik pomarańczowy z musem czekoladowym

czas przygotowania: 90 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 151 kcal / 100 g | dieta:  bez cukru, bez glutenu, niskokaloryczna

Składniki na formę o średnicy 15 cm:

Masa serowa:
Mus czekoladowy:

Wykonanie:

  1. Sernik: wszystkie składniki na sernik dokładnie zmiksować, białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową, na koniec dodać skórkę z pomarańczy. Piec ok 40-50 minut w 175ºC. Wystudzić przed nałożeniem musu czekoladowego, najlepiej pozostawić w lodówce na noc pod przykryciem, sernik będzie lekki a jednocześnie fajnie wilgotny.
  2. Mus: w misce mieszamy 25 g ksylitolu i 3 żółtka oraz śmietankę. Miseczkę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i cały czas mieszając podgrzewamy do momentu aż krem zgęstnieje do konsystencji zwartego budyniu. Pod koniec gotowania dodać przesiane kakao i olej kokosowy. Zdejmujemy masę z ognia i mieszamy dokładnie. Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy pozostałą część ksylitolu i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Pianę dodajemy partiami do musu i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowy krem wykładamy na sernik i odstawić do schłodzenia – najlepiej na całą noc. Przed podaniem można posypać wierzch kakao, przyozdobić gorzką czekoladą i owocami. Smacznego!


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Exit mobile version