Figowa tarta z kardamonem


Figowa tarta z kardamonem i masą serową, którą można przygotować również w wersji wegańskiej to propozycja jak wykorzystać sezon na świeże figi. Tarta bez pieczenia jest – jak to zwykle u mnie 😉 – prosta i szybka. Spód z orzechów włoskich należy do moich ulubionych raw, dodatek cynamonu i kardamonu sprawia, że smakuje jeszcze lepiej i świetnie pasuje do jesiennej szarówki jako naturalna endorfina 🙂

Figowa tarta z kardamonem

Figowa tarta z kardamonem

czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 235 kcal – 345 kcal* / 100g  | dieta: bez laktozy, bez glutenu, niskokaloryczna, wegańska*

Składniki na formę 15 cm:

Spód:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 70 g świeżych fig lub daktyli
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (można pominąć, ale polecam użyć dla niepowtarzalnego aromatu i smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Krem z kardamonem:

  • szklanka chudego twarogu lub 120 g orzechów nerkowca*, namoczonych i zblendowanych
  • łyżeczka agaru rozpuszczonego we wrzątku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 60 ml syropy klonowego
  • 60 ml chudego mleka lub mleka migdałowego*
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła/musu/oleju kokosowego

Dekoracja:

  • świeże figi, gorzka czekolada

*składniki do wersji wegańskiej

Wykonanie:

  1. Spód: zblednuj wszystkie składniki na średnio gładką masę. Jeżeli chcesz użyć świeżych fig, pozbądź się skórki. Suszone namocz we wrzątku. Wyłóż masą foremkę do tarty, dobrze dociśnij brzegi i umieść ją w zamrażalce na czas przygotowywania masy kardamonowej.
  2. Masa: ponownie zblenduj wszystkie składniki – jeżeli wykonujesz wersję wegańską, namocz wcześniej orzechy nerkowca, albo pozostaw je na noc w wodzie, albo zalej je wrzątkiem i moc ok. 15 minut. Wyjmij spód z zamrażalki i umieść na nim masę serową. Udekoruj wedle uznania. Przechowuj w lodówce.

TIP: przed podaniem można tartę dobrze schłodzić w zamrażalce (umieścić na ok. 1 godzinę), wówczas fajnie stężeje i będzie dobrze się kroić.

Figowa tarta z kardamonem


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.