Figowa tarta z kardamonem
Figowa tarta z kardamonem i masą serową, którą można przygotować również w wersji wegańskiej to propozycja jak wykorzystać sezon na świeże figi. Tarta bez pieczenia jest – jak to zwykle u mnie 😉 – prosta i szybka. Spód z orzechów włoskich należy do moich ulubionych raw, dodatek cynamonu i kardamonu sprawia, że smakuje jeszcze lepiej i świetnie pasuje do jesiennej szarówki jako naturalna endorfina 🙂
Figowa tarta z kardamonem
czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 235 kcal – 345 kcal* / 100g | dieta: bez laktozy, bez glutenu, niskokaloryczna, wegańska*
Składniki na formę 15 cm:
- 100 g orzechów włoskich
- 70 g świeżych fig lub daktyli
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (można pominąć, ale polecam użyć dla niepowtarzalnego aromatu i smaku)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Krem z kardamonem:
- szklanka chudego twarogu lub 120 g orzechów nerkowca*, namoczonych i zblendowanych
- łyżeczka agaru rozpuszczonego we wrzątku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 60 ml syropy klonowego
- 60 ml chudego mleka lub mleka migdałowego*
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g masła/musu/oleju kokosowego
Dekoracja:
- świeże figi, gorzka czekolada
*składniki do wersji wegańskiej
Wykonanie:
- Spód: zblednuj wszystkie składniki na średnio gładką masę. Jeżeli chcesz użyć świeżych fig, pozbądź się skórki. Suszone namocz we wrzątku. Wyłóż masą foremkę do tarty, dobrze dociśnij brzegi i umieść ją w zamrażalce na czas przygotowywania masy kardamonowej.
- Masa: ponownie zblenduj wszystkie składniki – jeżeli wykonujesz wersję wegańską, namocz wcześniej orzechy nerkowca, albo pozostaw je na noc w wodzie, albo zalej je wrzątkiem i moc ok. 15 minut. Wyjmij spód z zamrażalki i umieść na nim masę serową. Udekoruj wedle uznania. Przechowuj w lodówce.
TIP: przed podaniem można tartę dobrze schłodzić w zamrażalce (umieścić na ok. 1 godzinę), wówczas fajnie stężeje i będzie dobrze się kroić.