Site icon PolandGetFit

Figowa tarta z kardamonem

Figowa tarta z kardamonem


Figowa tarta z kardamonem i masą serową, którą można przygotować również w wersji wegańskiej to propozycja jak wykorzystać sezon na świeże figi. Tarta bez pieczenia jest – jak to zwykle u mnie 😉 – prosta i szybka. Spód z orzechów włoskich należy do moich ulubionych raw, dodatek cynamonu i kardamonu sprawia, że smakuje jeszcze lepiej i świetnie pasuje do jesiennej szarówki jako naturalna endorfina 🙂

Figowa tarta z kardamonem

czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 235 kcal – 345 kcal* / 100g  | dieta: bez laktozy, bez glutenu, niskokaloryczna, wegańska*

Składniki na formę 15 cm:

Spód:

Krem z kardamonem:

Dekoracja:

*składniki do wersji wegańskiej

Wykonanie:

  1. Spód: zblednuj wszystkie składniki na średnio gładką masę. Jeżeli chcesz użyć świeżych fig, pozbądź się skórki. Suszone namocz we wrzątku. Wyłóż masą foremkę do tarty, dobrze dociśnij brzegi i umieść ją w zamrażalce na czas przygotowywania masy kardamonowej.
  2. Masa: ponownie zblenduj wszystkie składniki – jeżeli wykonujesz wersję wegańską, namocz wcześniej orzechy nerkowca, albo pozostaw je na noc w wodzie, albo zalej je wrzątkiem i moc ok. 15 minut. Wyjmij spód z zamrażalki i umieść na nim masę serową. Udekoruj wedle uznania. Przechowuj w lodówce.

TIP: przed podaniem można tartę dobrze schłodzić w zamrażalce (umieścić na ok. 1 godzinę), wówczas fajnie stężeje i będzie dobrze się kroić.


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Exit mobile version