Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem


Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem. Gdy stragany obfitują w pierwsze polskie warzywa, a łąki zielenią się od ziół, to doskonały czas, by przygotować curry z pokrzywą i podagrycznikiem. Podane z ryżem jest naprawdę pożywne, smaczne i zdrowe. Mamy dla Was także wersję angielską odcinka od z napisami od Translalab.

Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem

czas przygotowania: 40 minut | kalorie: ok. 156 kcal / 100 g  | dieta: bez cukru, bez laktozy, bez glutenu, niskokaloryczna

Składniki na 4 porcje:

Ryż:

  • 1 szklanka okrągłego brązowego ryżu
  • 2 szklanki wody

Curry:

  • 2 kalarepy
  • kilkanaście gałązek z liśćmi pokrzywy przed kwitnieniem
  • kilka gałązek podagrycznika (niekoniecznie)
  • 100 ml suchej czerwonej soczewicy
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki tłuszczu kokosowego rafinowanego
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • ok. 2 szczypty soli
  • 1/2 świeżej papryczki chilli

Wykonanie:

  1. Ryż zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie wodę i będzie miękki.
  2. Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę o bokach ok. 1 cm. Podgrzewamy tłuszcz kokosowy i wrzucamy do niego czerwoną soczewicę oraz curry i pokrojoną na drobno papryczkę chilli bez pestek. Całość podgrzewamy przez ok. minutę, mieszając cały czas. Następnie wrzucamy pokrojoną kalarepę, wlewamy wodę, całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 10 – 15 minut.
  3. W tym czasie liście pokrzywy i podagrycznika myjemy w rękawiczkach i siekamy. Podnosimy przykrywkę, dodajemy pokrojone liście i dolewamy mleko kokosowe. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Jak liście lekko zmiękną, możemy serwować z ryżem. Smacznego i na zdrowie!

WYPRÓBUJ INNY FIT LUNCH

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.