Site icon PolandGetFit

Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem

Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem

Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem


Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem. Gdy stragany obfitują w pierwsze polskie warzywa, a łąki zielenią się od ziół, to doskonały czas, by przygotować curry z pokrzywą i podagrycznikiem. Podane z ryżem jest naprawdę pożywne, smaczne i zdrowe. Mamy dla Was także wersję angielską odcinka od z napisami od Translalab.

Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem

czas przygotowania: 40 minut | kalorie: ok. 156 kcal / 100 g  | dieta: bez cukru, bez laktozy, bez glutenu, niskokaloryczna

Składniki na 4 porcje:

Ryż:

Curry:

Wykonanie:

  1. Ryż zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie wodę i będzie miękki.
  2. Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę o bokach ok. 1 cm. Podgrzewamy tłuszcz kokosowy i wrzucamy do niego czerwoną soczewicę oraz curry i pokrojoną na drobno papryczkę chilli bez pestek. Całość podgrzewamy przez ok. minutę, mieszając cały czas. Następnie wrzucamy pokrojoną kalarepę, wlewamy wodę, całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 10 – 15 minut.
  3. W tym czasie liście pokrzywy i podagrycznika myjemy w rękawiczkach i siekamy. Podnosimy przykrywkę, dodajemy pokrojone liście i dolewamy mleko kokosowe. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Jak liście lekko zmiękną, możemy serwować z ryżem. Smacznego i na zdrowie!

WYPRÓBUJ INNY FIT LUNCH

Exit mobile version