Description
Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem
Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem. Gdy stragany obfitują w pierwsze polskie warzywa, a łąki zielenią się od ziół, to doskonały czas, by przygotować curry z pokrzywą i podagrycznikiem. Podane z ryżem jest naprawdę pożywne, smaczne i zdrowe. Mamy dla Was także wersję angielską odcinka od z napisami od Translalab.
Curry z kalarepą, pokrzywą i podagrycznikiem
czas przygotowania: 40 minut | kalorie: ok. 156 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, bez laktozy, bez glutenu, niskokaloryczna
Składniki na 4 porcje:
Ryż:
- 1 szklanka okrągłego brązowego ryżu
- 2 szklanki wody
Curry:
- 2 kalarepy
- kilkanaście gałązek z liśćmi pokrzywy przed kwitnieniem
- kilka gałązek podagrycznika (niekoniecznie)
- 100 ml suchej czerwonej soczewicy
- 150 ml mleka kokosowego
- 100 ml wody
- 4 łyżki tłuszczu kokosowego rafinowanego
- 1 czubata łyżeczka curry
- ok. 2 szczypty soli
- 1/2 świeżej papryczki chilli
Wykonanie:
- Ryż zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie wodę i będzie miękki.
- Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę o bokach ok. 1 cm. Podgrzewamy tłuszcz kokosowy i wrzucamy do niego czerwoną soczewicę oraz curry i pokrojoną na drobno papryczkę chilli bez pestek. Całość podgrzewamy przez ok. minutę, mieszając cały czas. Następnie wrzucamy pokrojoną kalarepę, wlewamy wodę, całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 10 – 15 minut.
- W tym czasie liście pokrzywy i podagrycznika myjemy w rękawiczkach i siekamy. Podnosimy przykrywkę, dodajemy pokrojone liście i dolewamy mleko kokosowe. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Jak liście lekko zmiękną, możemy serwować z ryżem. Smacznego i na zdrowie!
WYPRÓBUJ INNY FIT LUNCH
Details
- Listing categories zdrowe jedzenie / bez glutenu / bez laktozy / fit lunch / dla wegan / dla wegetarian / niskokaloryczna / bez cukru
Dodaj opinię