WEGAŃSKIE LODY NA PATYKU Z MASŁEM ORZECHOWYM I MACĄ Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

WEGAŃSKIE LODY NA PATYKU Z MASŁEM ORZECHOWYM I MACĄ


Najlepsze lody, to te zrobione w domu! Sprawa nawet nie podlega dyskusji 😉 Zwłaszcza, że te nie zawierają dodatkowego cukru! Jedyny ‘ekstra’ dodatek to tajny składnik, jakim jest SPROSZKOWANY KORZEŃ MACY. Ma on niesamowite właściwości, ponieważ zwiększa energię, wytrzymałość i wspomaga budowę mięśni. Poprawia też koncentrację i funkcjonowanie tarczycy! Zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz sterole. Czy takie lody znajdziecie w sklepie? Chyba nie 😉

Yanny wegańskie lody na patyku

WEGAŃSKIE LODY NA PATYKU Z MASŁEM ORZECHOWYM I MACĄ

czas przygotowania: 15 minut + 3 godziny chłodzenia | kalorie: ok. 220 kcal/100g – ok. 20 kcal/sztuka  | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegańska, wegetariańka

Składniki na 12 porcji:

  • 200 ml mleka kokosowego (ja użyłam domowego)
  • 100 g masła orzechowego (również domowe z tego PRZEPISU)
  • 4 g kakao  (do kupienia w DIET FOOD)
  • 80 g syropu z agawy lub innego
  • 1 dojrzały banan
  • 4 g cynamonu cejlońskiego
  • 6 g proszku maca (do kupienia w DIET FOOD)
  • morele suszone

Polewa:

  • 30g oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 16g karobu,
  • 4g kakao,
  • 4g cynamonu cejlońskiego

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki poza morelami zmiksuj na gładką masę.
  2. Do każdego pojemniczka włóż pokrojoną morelę (pół lub całość – to zależy od Ciebie 🙂 ).
  3. Następnie wlej zblendowaną masę do foremek i włóż łyżeczki lub patyczki.
  4. Czas mrożenia to minimum 3 godziny lub najlepiej całą noc.
  5. Aby wykonać polewę potrzebujemy płynnego oleju, więc możemy go rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Następnie wystarczy wymieszać go z proszkami.
  6. Kiedy lody będą gotowe dopiero wtedy polewamy je czekoladą, ponieważ zastygnie bardzo szybko w kontakcie z zimnem.

Yanny wegańskie lody na patyku

  • Person Olga Janiczek

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.