Wegański sernik Tiramisu


Wegański sernik Tiramisu –  👌❤☕ kocham wszystko, co zawiera chociaż szczyptę espresso. Połączenie orzechów włoskich i nerkowca z daktylami i kawą. Nieeebo 😇

Wegański sernik Tiramisu

Wegański sernik Tiramisu

czas przygotowania: 30 minut + 6h chłodzenia | kalorie: ok. 430 kcal / 100 g  | dieta: bez cukru, bez laktozy, bez glutenu, wegańska, wegetariańska

Składniki na okrągłą formę ok. 15 cm:

Spód:
  • szklanka orzechów włoskich
  • ¾ szklanki daktyli – najlepsze będą świeże, wydrylowane
  • ¼ łyżeczki espresso
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Warstwa czekoladowego musu:
  • ¾ szklanki orzechów włoskich, namoczonych w wodzie
  • ¾ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych w wodzie
  • ¾ szklanki świeżych daktyli
  • 6 łyżek syropu klonowego lub z agawy
  • 6 łyżek mleka migdałowego
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła kakaowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1½ łyżeczki espresso
  • ½ łyżeczki soli
Warstwa białego kremu:
  • ½ szklanki orzechów nerkowca, namoczonych
  • ¼ szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • kakako lub proszek espresso
  • ziarna kakaowca

Wykonanie:

  1. Rozpuść olej kokosowy, z daktyli usuń pestki. Możesz użyć suszonych i moczonych we wrzątku ok. 15 minut, ale świeże są zdecydwoanie lepsze i wpływają na smak ciasta. Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na dość gładką masę. Umieść warstwę na dnie formy, dociśnij i wyrównaj. Włóż formę do zamrażalnika na czas przygotowywania musu czekoladowego.
  2. Zblenduj składniki na mus czekoladowy do bardzo gładką masę. Wyjmij spód z zamrażalnika i umieść na nim mus czekoladowy. Upuść lekko formę na blat, aby wyrównać warstwę i pozbyć się powietrza. Umieść formę ponownie w zamrażalce na czas wykonywania kolejnego kroku.
  3. Zblenduj składniki na krem na gładką masę. Wyjmij formę z zamrażalki i rozsmaruj krem na czekoladowej warstwie. Zrób to ostrożnie, aby nie naruszyć czekoladowej warstwy nie dopuszczając do ich pomieszania. Wygładź powierzchnię kremu. Umieść całość w lodówce na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Przed podaniem posyp kakao lub espresso oraz surowymi ziarnami kakaowca. Przechowuj w lodówce.

Wegański sernik Tiramisu

Wskazówki:

  • Jeżeli nie jesteś weganem możesz orzechy nerkowca zastąpić  chudym twarogiem i dodać nieco agaru, aby sernik był zwarty. Podobnie mleko roślinne, zwykłym mlekiem.
  • Daktyle najlepiej aby były świeże. Są smaczniejsze i lepiej nadają się do kremów.

SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.