Wegański sernik bez pieczenia – VEGAN RAW CHEESECAKE Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

VEGAN RAW CHEESECAKE – Wegański sernik bez pieczenia


Kiedy masz urodziny i potrzebujesz tortu oraz kiedy jesteś weganką, niemalże jedyną w mieście, to wiesz, że czeka cię wyzwanie 😉. Postawiłam sobie za zadanie, aby taki zrobić, ale nie typowy, bo SUROWY. To tort bez pieczenia, a’la sernik, którego rolę sera zagrały migdały i wiórki kokosowe. Zazwyczaj takie raw ciacha są na bazie orzechów nerkowca, ale ja oczywiście musiałam zrobić inaczej 😉. Taka kombinacja się sprawdziła, a tort wyszedł niesamowity i jedwabiście delikatny w smaku. Z tej okazji, że uwielbiam barwne jedzenie na co dzień, mój tort nie mógł być inny! Solenizantka zażyczyła sobie 3-kolorowy, więc taki zrobiła 😉. Wyszedł bajkowo, ponieważ inspirowany moimi ulubionymi kreskówkami z dzieciństwa. Niebieska warstwa, czyli Smurfy! Fioletowa – Gumisie i ich gumi jagody. Brzmi skomplikowanie, ale taki nie jest 😉. Jeśli życzycie sobie, aby tort był jedno kolorowy, nie potrzeba dodawać żadnych proszków. Możecie też pokombinować z innymi dodatkami!

Wegański Sernik Bez Pieczenia

VEGAN RAW CHEESECAKE – Wegański sernik bez pieczenia

czas przygotowania: 30 minut + mrożnie warstw | kalorie: ? kcal/100g | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna

Składniki:

Spód:

  • 160 g suszonych daktyli
  • 80 g całych migdałów
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka kakao

Masa:

  • 80 g wiórek kokosowych, niesiarkowanych
  • 80 g płatków migdałowych
  • 200 ml mleka roślinnego (np. kokosowe)
  • 1 łyżka oleju kokosowego, nierafinowanego
  • 3 małe zmrożone banany
  • 2-3 łyżki syropu klonowego

Do warstwy niebieskiej – to 1/3 masy:

  • 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny “Blue Majik”
  • 1 łyżeczka lucumy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Do fioletowej warstwy – to 1/3 masy:

  • 2 łyżeczki acai
  • 1 łyżeczka lucumy
  • garść mrożonych borówek

Biała warstwa to 1/3 masy

Polewa czekoladowa:

  • pół szklanki oleju kokosowego, nieafinowanego
  • 5-6 łyżeczek karobu
  • 2-3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 2-3 łyżeczki lucumy
  • 2-3 łyżeczki kakao

Wykonanie:

  1. Spód: daktyle zamocz w gorącej wodzie na 5 minut. W tym czasie zmiel migdały i wiórki na pył. Odlej wodę z daktyli i dodaj je do pyłu, po czym zmiksuj dodając resztę składników. Wyłóż spód foremki powstałą masą i włóż do zamrażarki.
  2. Masa na raw sernik: namocz migdały i wiórki kokosowe. Kiedy będą miękkie przełóż do blendera. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę.
  3. Kolorowe warstwy: masę rozlej do 3 misek i do każdej dodaj odpowiednie składniki, po czym wymieszaj. Wyciągnij spód tortu z zamrażarki i wlej do niej pierwszą masę. Następnie włóż z powrotem do mrożenia. Kiedy masa się zmrozi, postępuj podobnie z pozostałymi warstwami. Jeśli tort będzie jednokolorowy wylej od razu całą masę 🙂
  4. Do dekoracji użyłam świeże i mrożone owoce oraz trufle.

Gotowe!!! Smacznego 🙂

Weganski Sernik Bez Pieczenia

 

 SPRAWDŹ INNE FIT DESERY

tarta jaglana z granatemfit kopiec kretaJaglany Snickersfit lionCiasto owsiano-daktylowe

 

 

 

 

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.