Description
Red Velvet Cake – wersja fit
Red Velvet Cake – wersja fit specjalnie na Walentyki ❤❤❤. Do zjedzenia, rozpieszczenia, poprawy humoru, inspiracji i trzęsienia ziemi w ten dzień pełen miłości 🍰🥂💏 Reszta w Waszej wyobraźni…
Red Velvet Cake – wersja fit
czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 142 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, bez laktozy, niskokaloryczna
makro: B: 3,5 g / T: 11,2 g / W: 19,5 g
Składniki na formę o średnicy 15 cm:
Red Velvet Cake:
- 4 jajka
- 80 gr mąki pszennej lub mieszanki ryżowej z kokosową
- 30 gr mąki ziemniaczanej
- 100 gr ksylitolu lub 120 gr erytrytolu lub 80 gr tagatozy
- łyżka kakao
- 1-2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- woda ze słodzikiem do nasączenia ciasta
Krem:
- śmietanka kokosowa z 2 puszek
- łyżeczka ekstraktu waniliowego + łyżeczka ekstraktu cytrynowego, ew. skórka otarta z cytryny
- słodzik w pudrze wedle uznania (u mnie Stevia)
Dodatkowo:
- płatki migdałów do dekoracji
Wykonanie:
- Ciasto: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając erytrytol. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy przesiane mąki , kakao, barwnik i mieszamy całość delikatnie. Pieczemy 35-40 minut w 175 stopniach (gór-dół). Ciasto po wystudzeniu dzielmy na 3 części, nasączamy wodą ze słodzikiem.
- Krem: ubijamy wszystkie składniki, ważne aby stała część mleka kokosowego była dobrze schłodzona.
- Przekładamy na zmianę biszkopt kremem, wykładamy na wierz i dekorujemy boki. Posypujemy płatkami migdałów. Aksamitnych doznań i rozkoszy!
SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI
Details
- Listing categories bez laktozy / fit słodycze / niskokaloryczna / bez cukru / pozostałe
Dodaj opinię