Red Velvet Cake – wersja fit Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Red Velvet Cake – wersja fit


Red Velvet Cake – wersja fit specjalnie na Walentyki ❤❤❤. Do zjedzenia, rozpieszczenia, poprawy humoru, inspiracji i trzęsienia ziemi w ten dzień pełen miłości 🍰🥂💏 Reszta w Waszej wyobraźni…

Red Velvet Cake - wersja fit

Red Velvet Cake – wersja fit

czas przygotowania: 60 minut  | kalorie: ok. 142 kcal / 100 g | dieta:  bez cukru, bez laktozy, niskokaloryczna

makro: B: 3,5 g / T: 11,2 g / W: 19,5 g

Składniki na formę o średnicy 15 cm:

Red Velvet Cake:

  • 4 jajka
  • 80 gr mąki pszennej lub mieszanki ryżowej z kokosową
  • 30 gr mąki ziemniaczanej
  • 100 gr ksylitolu lub 120 gr erytrytolu lub 80 gr tagatozy
  • łyżka kakao
  • 1-2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • woda ze słodzikiem do nasączenia ciasta

Krem:

  • śmietanka kokosowa z 2 puszek
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego + łyżeczka ekstraktu cytrynowego, ew. skórka otarta z cytryny
  • słodzik w pudrze wedle uznania (u mnie Stevia)

Dodatkowo:

  • płatki migdałów do dekoracji

Wykonanie:

  1. Ciasto: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając erytrytol. Dodajemy stopniowo po 1  żółtku i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy przesiane mąki , kakao, barwnik i mieszamy całość delikatnie. Pieczemy 35-40 minut w 175 stopniach (gór-dół). Ciasto po wystudzeniu dzielmy na 3 części, nasączamy wodą ze słodzikiem.
  2. Krem: ubijamy wszystkie składniki, ważne aby stała część mleka kokosowego była dobrze schłodzona.
  3. Przekładamy na zmianę biszkopt kremem, wykładamy na wierz i dekorujemy boki. Posypujemy płatkami migdałów. Aksamitnych doznań i rozkoszy!

Red Velvet Cake - wersja fit


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.