Jagielnik ze słonym karmelem Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Jagielnik ze słonym karmelem


Jagielnik ze słonym karmelem  – efekty wczorajszych eksperymentów, jestem mega zadowolona❗️  mój pierwszy jagielnik – tym razem coś dla miłośników przepisów proteinowych czytaj z odżywką białkową – ale bez niej też się da. Tego smaku nie da się opisać 😍 słodki, kremowy, delikatny – idealny! Masa jaglana na mleczku kokosowym, kruchy spód czekoladowy a’la kinder country z proteinowym słonym karmelem na górze 😍 jeden kawałek (1/8ciasta) ma ok. 300 kcal więc ja od razu pakuję dwa do pudełka na jutrzejszy posiłek.

Jagielnik ze słonym karmelem

Jagielnik ze słonym karmelem

czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 300 kcal / porcja | dieta: bez glutenu, bez cukru, niskokaloryczna

Składniki na 8 porcji:

Spód:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 40 g żyta/orkiszu ekspandowanego

Masa jaglana:
– 200 g płatków jaglanych
– 400 ml mleczka kokosowego
– 400 ml wody
– 80 g odżywki białkowej
– odrobina żelatyny 2-3 g (profilaktycznie 😬)

Słony, proteinowy karmel:
-30 g odżywki białkowej Słony Karmel
– woda/mleko

Wykonanie:

  1. Spód: rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka i dokładnie mieszamy z ekspandowanym orkiszem. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem (ścianki smarujemy tłuszczem), ugniatamy, schładzamy w lodówce.
  2. Masa jaglana: zagotowujemy mleko z wodą, wsypujemy płatki i gotujemy na małym ogniu aż masa będzie bardzo gęsta, blendujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i wykładamy masę na spód.
  3. Słony karmel: rozpuszczamy odżywkę z odrobiną wody/mleka na gęsty krem i dodajemy odrobinę rozpuszczonej żelatyny, wylewamy na masę, schładzamy. JAGIELNIK CHŁODZIMY CAŁĄ NOC, DZIĘKI TEMU BĘDZIE SIĘ DOBRZE KROIŁ

SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.