Jagielnik ze słonym karmelem
Jagielnik ze słonym karmelem – efekty wczorajszych eksperymentów, jestem mega zadowolona❗️
Jagielnik ze słonym karmelem
czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 300 kcal / porcja | dieta: bez glutenu, bez cukru, niskokaloryczna
Składniki na 8 porcji:
Spód:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 40 g żyta/orkiszu ekspandowanego
Masa jaglana:
– 200 g płatków jaglanych
– 400 ml mleczka kokosowego
– 400 ml wody
– 80 g odżywki białkowej
– odrobina żelatyny 2-3 g (profilaktycznie 😬)
Słony, proteinowy karmel:
-30 g odżywki białkowej Słony Karmel
– woda/mleko
Wykonanie:
- Spód: rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka i dokładnie mieszamy z ekspandowanym orkiszem. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem (ścianki smarujemy tłuszczem), ugniatamy, schładzamy w lodówce.
- Masa jaglana: zagotowujemy mleko z wodą, wsypujemy płatki i gotujemy na małym ogniu aż masa będzie bardzo gęsta, blendujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy i wykładamy masę na spód.
- Słony karmel: rozpuszczamy odżywkę z odrobiną wody/mleka na gęsty krem i dodajemy odrobinę rozpuszczonej żelatyny, wylewamy na masę, schładzamy. JAGIELNIK CHŁODZIMY CAŁĄ NOC, DZIĘKI TEMU BĘDZIE SIĘ DOBRZE KROIŁ