Description
Czekoladowe ciasto na syndrom PMS
Czekoladowe ciasto na syndrom PMS – nie tak dawno słyszałam o tym, że pewna cukiernia tworzy ciasta na poprawę nastroju. Szczególnie popularny jest deser na syndrom PMS. Eh ten marketing. Postanowiłam sprawdzić jego siłę i stworzyłam moją wersję ciasta na zespół napięcia: dużo kakao, ponieważ zawiera ma magnez, żurawina i imbir, który również łagodzi dolegliwości. Wszystko w słodkiej, light formie, która samym wyglądem poprawia humor. Zapraszam na czeko ciacho z galaretką żurawinowo-imbirową
Czekoladowe ciasto na syndrom PMS
czas przygotowania: 50 minut | kalorie: ok. 135 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, niskokaloryczna
Składniki na formę o średnicy 15 cm:
Ciasto czekoladowe:
– 4 jajka
– 80 gr mąki pszennej lub mieszanki ryżowej z kokosową
– 30 gr mąki ziemniaczanej
– 100 gr ksylitolu lub 120 gr erytrytolu lub 80 gr tagatozy
– czubata łyżka kakao
– 80 gr mąki pszennej lub mieszanki ryżowej z kokosową
– 30 gr mąki ziemniaczanej
– 100 gr ksylitolu lub 120 gr erytrytolu lub 80 gr tagatozy
– czubata łyżka kakao
Galaretka:
– 250 g świeżej żurawiny (przemrożonej, aby pozbyć się goryczki)
– opakowanie żelatyny w płatkach
– słodzik wedle uznania
– ok. 1 cm kawałek imbiru wyciśnięty przez praskę do czosnku
Polewa:
– 3-4 łyżki kakao
– 2-3 łyżki mascarpone
– łyżeczka oleju kokosowego
– słodzik
– woda do uzyskania pożądanej konsystencji
Wykonanie:
- Ciasto: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając słodzik. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i ubijamy jeszcze 5 minut. Dodajemy przesiane mąki , kakao i mieszamy całość delikatnie rózgą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach (gór-dół). Ciasto po wystudzeniu dzielmy na 2 części, nasączamy mocnym kakao ze słodzikiem. Można też dodać 2-3 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
- Galaretka: gotujemy żurawinę ze słodzikiem i imbirem przez ok. 15 minut. Przecieramy mus przez sito, a następnie dodajemy gorącej wody aby uzyskać 400 ml płynu. Odstawiamy do lodówki do stężenia na tyle, aby masa była zwarta, ale możliwe było jej przelanie na ciasto.
- Na spodzie umieszczamy tężejącą galaretkę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość polewamy masą czekoladową. Chłodzimy, najlepiej całą noc w lodówce.
Details
- Listing categories bez cukru / pozostałe / fit słodycze / niskokaloryczna
Dodaj opinię