Cytrynowe Ciasto z Kalafiora bez pieczenia

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Cytrynowe Ciasto z Kalafiora bez pieczenia


Cytrynowe Ciasto z Kalafiora bez pieczenia –  obawiałam się smaku kalafiora na słodko, ale zupełnie niepotrzebnie. Dobrze doprawiony cytryną🍋, z awokado smakuje bardzo fajnie. Jeżeli nie zdradzicie z czego zostało przygotowane to ciasto na zimno, gwarantuję, że nikt nie zgadnie 😉

Cytrynowe Ciasto z Kalafiora bez pieczenia

Cytrynowe Ciasto z Kalafiora bez pieczenia

czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 215 kcal  / 100g  | dieta: bez laktozy, bez glutenu, niskokaloryczna

Składniki na formę o średnicy 15 cm:

Spód:
  • 1½ szklanki pestek dyni lub słonecznika
  • 8 świeżych daktyli medjool
  • 1 łyżka syropu klonowego
Masa kalafiorowa:
  • 2 szklanki puree z kalafiora (ugotowany i zblendowany kalafior)
  • 2 awokado
  • 1 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 8 łyżek syropu klonwego
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ektraktu z cytryny lub skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki maku
Dekoracja:
  • pestki dyni, mak, lio ananas

Wykonanie:

  1. Zblenduj składniki na spód na średnio gładką masę. Wyłóż nią okrągłą formę do pieczenia  i dobrze dociśnij. Umieść spód w zamrażalce na czas przygotowywania masy kalafiorowej.
  2. Ugotuj wcześniej kalafior, zblednuj na gładką masę, ostudź. Zblenduj wszystkie składniki na bardzo gładką masę poza makiem. Ziarna maku dodaj na końcu i wymieszaj z masą łopatką. Umieść masę na zmrożonym spodzie. Wyrównaj wierzch i udekoruj pestakmi dyni, makiem i lio ananasem. Umieść całość w zamrażalce na 5-6 godzin. Przed podaniem wyjmij z zamrażalnika na około 30 minut.

Cytrynowe Ciasto z Kalafiora bez pieczenia


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.