Cytrynowe Ciasto z Kalafiora bez pieczenia
Cytrynowe Ciasto z Kalafiora bez pieczenia – obawiałam się smaku kalafiora na słodko, ale zupełnie niepotrzebnie. Dobrze doprawiony cytryną🍋, z awokado smakuje bardzo fajnie. Jeżeli nie zdradzicie z czego zostało przygotowane to ciasto na zimno, gwarantuję, że nikt nie zgadnie 😉
Cytrynowe Ciasto z Kalafiora bez pieczenia
czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 215 kcal / 100g | dieta: bez laktozy, bez glutenu, niskokaloryczna
Składniki na formę o średnicy 15 cm:
Spód:
- 1½ szklanki pestek dyni lub słonecznika
- 8 świeżych daktyli medjool
- 1 łyżka syropu klonowego
Masa kalafiorowa:
- 2 szklanki puree z kalafiora (ugotowany i zblendowany kalafior)
- 2 awokado
- 1 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
- 8 łyżek syropu klonwego
- 6 łyżek soku z cytryny
- ½ łyżeczki ektraktu z cytryny lub skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ szklanki maku
Dekoracja:
- pestki dyni, mak, lio ananas
Wykonanie:
- Zblenduj składniki na spód na średnio gładką masę. Wyłóż nią okrągłą formę do pieczenia i dobrze dociśnij. Umieść spód w zamrażalce na czas przygotowywania masy kalafiorowej.
- Ugotuj wcześniej kalafior, zblednuj na gładką masę, ostudź. Zblenduj wszystkie składniki na bardzo gładką masę poza makiem. Ziarna maku dodaj na końcu i wymieszaj z masą łopatką. Umieść masę na zmrożonym spodzie. Wyrównaj wierzch i udekoruj pestakmi dyni, makiem i lio ananasem. Umieść całość w zamrażalce na 5-6 godzin. Przed podaniem wyjmij z zamrażalnika na około 30 minut.