Ciasto cytrynowe z białej fasoli Verified

5.00 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Ciasto cytrynowe z białej fasoli


Ciasto cytrynowe z białej fasoli – superproste i szybkie ciasto – babka cytrynowa z białej fasoli. Świetna alternatywa babki Wielkanocnej lub po prostu, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a macie mało czasu na przygotowanie, ponieważ jakiś maluch przykleił się Wam do nogi :))) – polecam wypróbować ten przepis

Ciasto cytrynowe z białej fasoli

Ciasto cytrynowe z białej fasoli

czas przygotowania: 15 minut + pieczenie | kalorie: ok. 162 kcal / 100 g  | dieta: bez cukru, bez laktozy, niskokaloryczna

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu/tagatozy lub 4 łyżki syropu z agawy
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Fasolę dokładnie płuczemy i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.
  2. Ciasto wylewamy do okrągłej formy (max.21 cm) i pieczemy w 180 stopniach, ok. 30-40 minut. 
  3. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy pudrem z ksylitolu lub tagatozy. 

SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

  • Patka

    Reply
    Rating: 5 / 5
    Pros

    Super! Nie mam w domu tylko mąki kokosowej, czy mogę użyć zwykłej? 🙄

  • Julia

    Reply
    Pros

    Dla mnie bomba uwielbiam te ciasta. Szkoda ze moje dzieci mówią ze pycha mamo ale więcej nie chcemy🤔. Jedyne co to skórka z całej cytrynki to ciut za dużo jak dla mnie....

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.