Ciasto cytrynowe z białej fasoli
Ciasto cytrynowe z białej fasoli – superproste i szybkie ciasto – babka cytrynowa z białej fasoli. Świetna alternatywa babki Wielkanocnej lub po prostu, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a macie mało czasu na przygotowanie, ponieważ jakiś maluch przykleił się Wam do nogi :))) – polecam wypróbować ten przepis
Ciasto cytrynowe z białej fasoli
czas przygotowania: 15 minut + pieczenie | kalorie: ok. 162 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, bez laktozy, niskokaloryczna
Składniki:
- puszka białej fasoli
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki ksylitolu/tagatozy lub 4 łyżki syropu z agawy
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Fasolę dokładnie płuczemy i wrzucamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.
- Ciasto wylewamy do okrągłej formy (max.21 cm) i pieczemy w 180 stopniach, ok. 30-40 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy pudrem z ksylitolu lub tagatozy.