Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami


Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami – dziś w Atelier Smaku śliwki po raz kolejny. Tym razem zapraszamy na bezglutenowy i wegański placek drożdżowy.

Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami

czas przygotowania: 120 minut | kalorie:  ok. 209 kcal/100g | dieta: bez glutenu, niskokaloryczna

Składniki:

  • 50 dag śliwek
  • 40 dag niepalonej kaszy gryczanej
  • 20 dag skrobi z tapioki
  • 20 dag obranych bananów
  • 15 dag brązowego cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 5 dag drożdży
  • 1 szczypta soli

Wykonanie:

  1. Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Mieszamy suche składniki ciasta, a banany miksujemy wraz z mlekiem i drożdżami z dodatkiem odrobiny mąki i cukru. Gdy zaczyn zacznie pracować i rosnąć, wlewamy go do suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy raz jeszcze.
  2. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, który warto dla bezpieczeństwa dodatkowo natłuścić. Ciasto odstawiamy na bok, by zaczęło rosnąć.
  3. Umyte śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy je pestek. Układamy je na wierzchu ciasta skórką do dołu i czekamy aż ciasto urośnie. Jeśli śliwki nie są wystarczająco słodkie, przed włożeniem do piekarnika możemy posypać je cukrem.
  4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 175 C na termoobieg. Pieczemy ok. 1 godzinę. Smacznego i na zdrowie!

Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami


SPRAWDŹ INNE FIT I ZDROWE SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.