Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami
Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami – dziś w Atelier Smaku śliwki po raz kolejny. Tym razem zapraszamy na bezglutenowy i wegański placek drożdżowy.
Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami
czas przygotowania: 120 minut | kalorie: ok. 209 kcal/100g | dieta: bez glutenu, niskokaloryczna
Składniki:
- 50 dag śliwek
- 40 dag niepalonej kaszy gryczanej
- 20 dag skrobi z tapioki
- 20 dag obranych bananów
- 15 dag brązowego cukru trzcinowego
- 200 ml mleka roślinnego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 5 dag drożdży
- 1 szczypta soli
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Mieszamy suche składniki ciasta, a banany miksujemy wraz z mlekiem i drożdżami z dodatkiem odrobiny mąki i cukru. Gdy zaczyn zacznie pracować i rosnąć, wlewamy go do suchych składników i mieszamy. Następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy raz jeszcze.
- Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, który warto dla bezpieczeństwa dodatkowo natłuścić. Ciasto odstawiamy na bok, by zaczęło rosnąć.
- Umyte śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy je pestek. Układamy je na wierzchu ciasta skórką do dołu i czekamy aż ciasto urośnie. Jeśli śliwki nie są wystarczająco słodkie, przed włożeniem do piekarnika możemy posypać je cukrem.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nastawionego na 175 C na termoobieg. Pieczemy ok. 1 godzinę. Smacznego i na zdrowie!