Description
Bezglutenowe knedle ze śliwkami
Bezglutenowe knedle ze śliwkami – wegańskie, możecie go polecić również swoim anglojęzycznym znajomym, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Bezglutenowe knedle ze śliwkami
czas przygotowania: 60 minut | kalorie: knedle ok. 126 kcal/100 g, sos ok 151 kcal/100g| dieta: bez glutenu, bez cukru, niskokaloryczna
Składniki:
Knedle:
- 50 dag śliwek
- 40 dag ziemniaków ugotowanych na parze
- 15-20 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag niepalonej kaszy gryczanej
- 5 dag cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
Sos:
- 10 dag ziemniaków ugotowanych na parze
- 150 ml mleka kokosowego
- 100 ml melasy z karobu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Ugotowane na parze ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, dodajemy siemię lniane i zagniatamy. Zostawiamy na kilka minut, żeby siemię wchłonęło wilgoć z ziemniaków.
- W tym czasie mielimy kaszę na mąkę, dodajemy do masy ziemniaczanej, wraz z połową mąki ziemniaczanej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli ziemniaki będą dość suche, to możemy pozostać przy tej ilości mąki ziemniaczanej. Na tym etapie najlepiej sprawdzić to, czy ciasto jest wystarczająco plastyczne i w razie potrzeby dodać więcej mąki, a następnie, jeszcze ze 2 minuty, dokładnie je ugniatać i wyrabiać. Trzeba pamiętać, że ciasto, podczas wyrabiania, uwalnia wilgoć z ziemniaków, więc może wystąpić jeszcze potrzeba podsypania dodatkową ilością mąki ziemniaczanej. Tak wyrobioną masę na knedle odkładamy na bok.
- Umyte śliwki nacinamy do połowy wzdłuż pestek, które usuwamy. Następnie w miejsce pestek wsypujemy po sporej szczypcie kardamonu oraz cukier.
- Ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach. Na środku tak powstałych placków układamy śliwki i następnie owijamy je, by docelowo uformować szczelną kulkę, w środku której znajduje się śliwka.
- Knedle wrzucamy partiami do gotującej się wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką oliwy. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię, pozwalamy im gotować się jeszcze ok. 5 minut i wyjmujemy na talerz. Polewamy sosem ze zmiksowanych ziemniaków z mlekiem kokosowych, melasą z karobu i cynamonem. Smacznego i na zdrowie!
SPRAWDŹ INNY FIT I ZDROWY LUNCH
Details
- Listing categories fit lunch / dla wegan / dla wegetarian / niskokaloryczna / bez cukru / zdrowe jedzenie / bez glutenu
Dodaj opinię