Czym zastąpić tłuszcz?
Tłuszcz jest w diecie niezbędny. To bezsprzeczne. W tłuszczu rozpuszczają się witaminy zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Tłuszcze wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego. Wpływa też na smak potraw.
W tym artykule nie namawiam Was do wyeliminowania go z diety, ale do ograniczenia do niezbędnego minimum i zastąpienie tego niezdrowego naturalnymi zamiennikami, pochodzącymi z orzechów, awokado, ziaren, zbóż, roślin.
OK. W takim razie czym zastąpić tłuszcz w codziennej kuchni? Poniżej zestawienie fajnych i zdrowych zastępników popularnych tłuszczy używanych w przepisach kulinarnych:
- rozpuszczone masło → zastępujemy olejem z pestek winogron, olejem arachidowym lub rozpuszczonym olejem kokosowym
- masło → zastępujemy nieutwardzonym masłem roślinnym, a w sytuacji kiedy chcemy dodatkowo ograniczyć ilość tłuszczu możemy w proporcji pół na pół użyć masła roślinnego oraz niesłodzonego musu jabłkowego lub innego przecieru z owoców lub warzyw o łagodnym smaku (np. z awokado, dyni lub fasoli). Ale uwaga: nie przesadzajmy ze ograniczeniem ilości tłuszczu, jeżeli będzie go za mało, wypieki będą zbyt lepkie i zbite. Jeżeli pieczecie ciasteczka możecie użyć przecieru owocowego zamiast tłuszczu obniżając chrupkość, a podnosząc puszystość i miękkość – jeżeli oczywiście lubicie takie ciacha.
- masło do pieczywa → zastępujemy masłem z oliwy! Przepis wkrótce na blogu.
- tłuszcz piekarniczy → zastępujemy nieutwardzonym, roślinnym tłuszczem piekarniczym
- śmietanę 36%/mascarpone → zastępujemy zdrowszymi: stałą częścią mleka kokosowego lub musem kokosowym Foods by Ann
- olej roślinny → w proporcji pół na pół olej i niesłodzony mus jabłkowy lub warzywny (awokado, dynia, fasola)
- olej do smażenia → aby zwiększyć ilość płynów dodajemy szczyptę soli, aby warzywa puściły soki lub dodajemy wody. Aby ograniczyć użycie możemy też skorzystać z oleju w aerozolu. Aby zachować smak przy ograniczeniu tłuszczu dodajmy zioła i przyprawy dla wzmocnienia smaku
Spróbujmy zatem wykorzystać powyższe wskazówki i upiec:
Wegańskie pomarańczowe babeczki z białą czekoladą
Zastępnik tłuszczu: mus jabłkowy | Kaloryczność: ok. 207 kcal/babeczka | Dieta: niskotłuszczowa, wegańska, wegetariańska, bez cukru
Składniki na 12 babeczek:
– 170 g syropu z agawy
– 120 ml mleka roślinnego
– 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
– 120 ml soku z pomarańczy
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
– 60 g niesłodzonego musu jabłkowego
– 100 g wegańskich kropelek z białej czekolady lub wegańskiej białej czekolady (przepis wkrótce na blogu)
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 150 g pełnoziarnistej mąki tortowej
– 175 g mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
- Syrop z agawy, mleko, skórkę i sok z pomarańczy , ocet i mus jabłkowy oraz białą czekoladę i sól wymieszać w misce. Dodać obie mąki i sodę oczyszczoną, wymieszać, aby składniki się połączyły. Masę przelać do foremek na babeczki, wypełniając do połowy wysokości.
- Piec 18 minut w 180 stopniach. Powinny się zarumienić na wierzchu i nieco stwardnieć.
- Wyjąć do ostygnięcia. Przybrać wedle uznania.
Artykuł inspirowany przewodnikiem po produktach zastępczych “Kuchnia Wegańska” Celine Steen, Joni Marie Newman