Site icon PolandGetFit

Czym zastąpić tłuszcz?

Czym zastąpić tłuszcz?

Czym zastąpić tłuszcz?


Tłuszcz jest w diecie niezbędny. To bezsprzeczne. W tłuszczu rozpuszczają się witaminy zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Tłuszcze wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego. Wpływa też na smak potraw.

W tym artykule nie namawiam Was do wyeliminowania go z diety, ale do ograniczenia do niezbędnego minimum i zastąpienie tego niezdrowego naturalnymi zamiennikami, pochodzącymi z orzechów, awokado, ziaren, zbóż, roślin.

OK. W takim razie czym zastąpić tłuszcz w codziennej kuchni? Poniżej zestawienie fajnych i zdrowych zastępników popularnych tłuszczy używanych w przepisach kulinarnych:

Spróbujmy zatem wykorzystać powyższe wskazówki i upiec:

Wegańskie pomarańczowe babeczki z białą czekoladą


Zastępnik tłuszczu: mus jabłkowy | Kaloryczność: ok. 207 kcal/babeczka | Dieta: niskotłuszczowa, wegańska, wegetariańska, bez cukru

 

Składniki na 12 babeczek:

– 170 g syropu z agawy
– 120 ml mleka roślinnego
– 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
– 120 ml soku z pomarańczy
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
– 60 g niesłodzonego musu jabłkowego
– 100 g wegańskich kropelek z białej czekolady lub wegańskiej białej czekolady (przepis wkrótce na        blogu)
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 150 g pełnoziarnistej mąki tortowej
– 175 g mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

 

Artykuł inspirowany przewodnikiem po produktach zastępczych “Kuchnia Wegańska” Celine Steen, Joni Marie Newman

Exit mobile version