Description
Pasta z buraka i rzodkiewek
Niedoceniane buraki zwykle wykorzystujemy do przygotowania zupy lub najprostszej sałatki – tarkowanych na ciepło lub zimno. Błąd! Są mega zdrowe, rewelacyjnie wpływają na morfologię, szczególnie polecane przy skłonnościach do anemii, a wykorzystać je można na różne sposoby poza wspomnianymi dwoma. Poniżej prosty przepis na pastę z buraczków i rzodkiewek do smarowania pieczywa – najlepiej pełnoziarnistego lub chrupkiego. Idealna przekąska białkowo-węglowodanowa dla fit maniaków przed treningiem.
Pasta z buraka i rzodkiewek
czas przygotowania: 15 minut | kalorie: ok. 140 kcal/100 g | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna
Składniki:
1 upieczony burak
3-4 suszone pomidory
3-4 rzodkiewki
150-200 g twarożku lub serka light do smarowania pieczywa
sól
biały pieprz
szczypiorek
Wykonanie:
- Do pasty najlepiej użyć buraka pieczonego w folii aluminiowej. Taki smakuje najlepiej. Buraka szorujemy, nie obieramy i takiego zawijamy w folię a następnie umieszczamy w blaszczce w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni i pieczemy około 60 minut (czas zależy od wielkości buraka, pieczemy do miękkości)
- Część upieczonego buraka umieszczamy w blenderze, dodajemy twarożek, pomidory oraz przyprawy i blendujemy.
- Do pasty dodajemy pokrojone w drobne kosteczki: rzodkiewkę i resztę buraka
- Całość umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy przechowywać pastę i ozdabiamy szczypiorkiem.
Details
- Listing categories bez glutenu / fit lunch / dla wegetarian / niskokaloryczna / bez cukru
Dodaj opinię