Site icon PolandGetFit

Pasta z buraka i rzodkiewek

Pasta z buraka i rzodkiewek

Niedoceniane buraki zwykle wykorzystujemy do przygotowania zupy lub najprostszej sałatki – tarkowanych na ciepło lub zimno. Błąd! Są mega zdrowe, rewelacyjnie wpływają na morfologię, szczególnie polecane przy skłonnościach do anemii, a wykorzystać je można na różne sposoby poza wspomnianymi dwoma. Poniżej prosty przepis na pastę z buraczków i rzodkiewek do smarowania pieczywa – najlepiej pełnoziarnistego lub chrupkiego. Idealna przekąska białkowo-węglowodanowa dla fit maniaków przed treningiem.

Pasta z buraka i rzodkiewek

czas przygotowania: 15 minut | kalorie: ok. 140 kcal/100 g | dieta: bezglutenowa, bez cukru, wegetariańska, niskokaloryczna

Składniki:

1 upieczony burak

3-4 suszone pomidory

3-4 rzodkiewki

150-200 g twarożku lub serka light do smarowania pieczywa

sól

biały pieprz

szczypiorek

Wykonanie:

  1. Do pasty najlepiej użyć buraka pieczonego w folii aluminiowej. Taki smakuje najlepiej. Buraka szorujemy, nie obieramy i takiego zawijamy w folię a następnie umieszczamy w blaszczce w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni i pieczemy około 60 minut (czas zależy od wielkości buraka, pieczemy do miękkości)
  2. Część upieczonego buraka umieszczamy w blenderze, dodajemy twarożek, pomidory oraz przyprawy i blendujemy.
  3. Do pasty dodajemy pokrojone w drobne kosteczki: rzodkiewkę i resztę buraka
  4. Całość umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy przechowywać pastę i ozdabiamy szczypiorkiem.

 

 

Exit mobile version