Sernik cynamonowy z szarlotką Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Sernik cynamonowy z szarlotką


Sernik cynamonowy z szarlotką powstaje wówczas, kiedy nie możesz się zdecydować, na które ciasto masz większą ochotę. Serniki uwielbiam za lekkość, mnóstwo białka, a że robię je zwykle bez spodu – oszczędzam na kaloriach. Szarlotka to proste, a jak cudownie aromatyczne i niezawodne ciasto, które lubi każdy. Z tego połączenia wyszło całkiem ciekawe i super pyszne ciacho, sami spróbujcie:

Sernik cynamonowy z szarlotką

Sernik cynamonowy z szarlotką

czas przygotowania: 90 minut + chłodzenie  | kalorie: ok. 93 kcal / 100 g | dieta:  bez cukru, niskokaloryczna

makro: B: 7,9 g | T: 2,9 g | W: 23,3 g*

*w tym 13,4 g pochodzą z erytrytolu

Składniki na formę o średnicy 15 cm:

Masa serowa:
  • 0,5 kg sera sernik
  • mały jogurt naturalny
  • 2 białka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka erytrytolu (minimum)
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • czubata łyżeczka cynamonu

Szarlotka:

  • 2 duże lub 3 średnie jabłka
  • erytrytol do smaku (min. 4 łyżki)
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • garść orzechów włoskich

Crunch:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • łyżka oleju kokosowego

Lukier:

  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki mleka kokosowego

Wykonanie:

  1. Sernik: wszystkie składniki na sernik dokładnie zmiksować, białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ustawiamy zegar na 50 minut.
  2. Szarlotka: jabłka kroimy w kostkę, gotujemy ok. 10 minut z erytrytolem, cynamonem, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy orzechy, mieszamy.
  3. Crunch: olej rozpuszczamy, dodajemy syrop i płatki i formujemy kruszonkę.
  4. Teraz mamy dwie opcje: jeżeli mamy wysoką blaszkę – sernik sporo urośnie – na pieczący się sernik wykładamy szarlotkę i kruszonkę i pieczemy dalej do osiągnięcia 50 minut. Jeżeli masa serowa wypełniła formę, szarlotkę z crunchem pieczemy osobno w formie o tej samej średnicy. Po upieczeniu i wystudzeniu na sernik wykładamy szarlotkę.
  5. Dekorujemy lukrem: do rozpuszczonego erytrytolu dodajemy mleko i odstawiamy do wystudzenia. Erytrytol powinien się nieco skrystalizować i utworzyć lukier kokosowy.
 Sernik cynamonowy z szarlotką

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.