Site icon PolandGetFit

Sernik cynamonowy z szarlotką

Sernik cynamonowy z szarlotką


Sernik cynamonowy z szarlotką powstaje wówczas, kiedy nie możesz się zdecydować, na które ciasto masz większą ochotę. Serniki uwielbiam za lekkość, mnóstwo białka, a że robię je zwykle bez spodu – oszczędzam na kaloriach. Szarlotka to proste, a jak cudownie aromatyczne i niezawodne ciasto, które lubi każdy. Z tego połączenia wyszło całkiem ciekawe i super pyszne ciacho, sami spróbujcie:

Sernik cynamonowy z szarlotką

czas przygotowania: 90 minut + chłodzenie  | kalorie: ok. 93 kcal / 100 g | dieta:  bez cukru, niskokaloryczna

makro: B: 7,9 g | T: 2,9 g | W: 23,3 g*

*w tym 13,4 g pochodzą z erytrytolu

Składniki na formę o średnicy 15 cm:

Masa serowa:

Szarlotka:

Crunch:

Lukier:

Wykonanie:

  1. Sernik: wszystkie składniki na sernik dokładnie zmiksować, białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ustawiamy zegar na 50 minut.
  2. Szarlotka: jabłka kroimy w kostkę, gotujemy ok. 10 minut z erytrytolem, cynamonem, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy orzechy, mieszamy.
  3. Crunch: olej rozpuszczamy, dodajemy syrop i płatki i formujemy kruszonkę.
  4. Teraz mamy dwie opcje: jeżeli mamy wysoką blaszkę – sernik sporo urośnie – na pieczący się sernik wykładamy szarlotkę i kruszonkę i pieczemy dalej do osiągnięcia 50 minut. Jeżeli masa serowa wypełniła formę, szarlotkę z crunchem pieczemy osobno w formie o tej samej średnicy. Po upieczeniu i wystudzeniu na sernik wykładamy szarlotkę.
  5. Dekorujemy lukrem: do rozpuszczonego erytrytolu dodajemy mleko i odstawiamy do wystudzenia. Erytrytol powinien się nieco skrystalizować i utworzyć lukier kokosowy.
 
Exit mobile version