Sernik cynamonowy z szarlotką
Sernik cynamonowy z szarlotką powstaje wówczas, kiedy nie możesz się zdecydować, na które ciasto masz większą ochotę. Serniki uwielbiam za lekkość, mnóstwo białka, a że robię je zwykle bez spodu – oszczędzam na kaloriach. Szarlotka to proste, a jak cudownie aromatyczne i niezawodne ciasto, które lubi każdy. Z tego połączenia wyszło całkiem ciekawe i super pyszne ciacho, sami spróbujcie:
Sernik cynamonowy z szarlotką
czas przygotowania: 90 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 93 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, niskokaloryczna
makro: B: 7,9 g | T: 2,9 g | W: 23,3 g*
*w tym 13,4 g pochodzą z erytrytolu
Składniki na formę o średnicy 15 cm:
Masa serowa:
- 0,5 kg sera sernik
- mały jogurt naturalny
- 2 białka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka erytrytolu (minimum)
- łyżka ekstraktu waniliowego
- czubata łyżeczka cynamonu
Szarlotka:
- 2 duże lub 3 średnie jabłka
- erytrytol do smaku (min. 4 łyżki)
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- garść orzechów włoskich
Crunch:
- pół szklanki płatków owsianych
- łyżka syropu klonowego lub z agawy
- łyżka oleju kokosowego
Lukier:
- 2 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki mleka kokosowego
Wykonanie:
- Sernik: wszystkie składniki na sernik dokładnie zmiksować, białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ustawiamy zegar na 50 minut.
- Szarlotka: jabłka kroimy w kostkę, gotujemy ok. 10 minut z erytrytolem, cynamonem, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy orzechy, mieszamy.
- Crunch: olej rozpuszczamy, dodajemy syrop i płatki i formujemy kruszonkę.
- Teraz mamy dwie opcje: jeżeli mamy wysoką blaszkę – sernik sporo urośnie – na pieczący się sernik wykładamy szarlotkę i kruszonkę i pieczemy dalej do osiągnięcia 50 minut. Jeżeli masa serowa wypełniła formę, szarlotkę z crunchem pieczemy osobno w formie o tej samej średnicy. Po upieczeniu i wystudzeniu na sernik wykładamy szarlotkę.
- Dekorujemy lukrem: do rozpuszczonego erytrytolu dodajemy mleko i odstawiamy do wystudzenia. Erytrytol powinien się nieco skrystalizować i utworzyć lukier kokosowy.