Fit Princessa Kokosowa – sernik Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Fit Princessa Kokosowa – sernik


Wczoraj był mój dzień – czułam się jak księżniczka. Był tort – fit sernik princessa – ponieważ wciąż walczę o kilka cm mniej tu i ówdzie, były życzenia, prezenty i dużo dobrej energii. Lubię tak. Cieszę się, że mój tort-sernik spodobał się również Wam, mimo, że nie mieliście okazji go spróbować. Kto może nich łapie przepis i próbuje, 148 kcal w 100 gr – Princessa Rules!

Fit Princessa Kokosowa - sernik

Fit Princessa Kokosowa – sernik

czas przygotowania: 70 minut  | kalorie: ok. 148 kcal / 100 g | dieta:  bez cukru, niskokaloryczna, bez glutenu

makro: B: 6,3 g / T: 11,9 g / W: 14,9 g

Składniki na formę o średnicy 15 cm:

Masa serowa:

  • 0,5 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • mały jogurt naturalny
  • 2 białka
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 90-100 gr erytrytolu
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Chrupiąca beza:

  • 1 białko
  • 40 g erytrytolu
  • 1 czubata łyżka wiórków kokosowych

Krem kokosowy:

  • stała część mleczka kokosowego z 1 puszki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • słodzik w postaci pudru: u mnie stevia – wedle uznania
  • 1 łyżka mleka w proszku lub odżywki białkowej o smaku kokosowym*

*opcja

Wykonanie:

  1. Sernik: zaczynamy od wykonania pasty kokosowej: wiórki blendujemy aż staną się wilgotne, wówczas dodajemy erytrytol i belndujemy jeszcze 2 minuty.  Białka ubijemy na sztywno. Miksujemy pozostałe składniki, dodajemy pastę kokosową, na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość.
  2. Chrupiąca beza: ubijamy białko ze słodzikiem jak na bezę, pod koniec dodajemy wiórki kokosowe
  3. Blaszkę nacieramy odrobiną oleju kokosowego, posypujemy wiórkami kokosowymi (tak jakbyśmy używali bułki tartej), wylewamy masę serową, wyrównujemy a na wierzch wykładamy bezę. Pieczemy w 175 stopniach 50 minut. Uwaga: prawdziwa beza wychodzi tylko kiedy użyjemy białego cukru lub pudru z ksylitolu. W przypadku erytrytolu wychodzi coś a’la beza, po wyjęciu z piekarnika ma gąbczastą postać, ale po wystudzeniu robi się chrupka warstwa w smaku przypominająca bezę.
  4. Krem: ubijamy śmietankę kokosową ze słodzikiem, wiórkami i opcjonalnie mlekiem lub odżywką. Wykładamy na sernik i nieco na brzegi. Dekorujemy wiórkami. Chłodzimy przed podaniem – jeżeli jesteście cierpliwi!

Fit Princessa Kokosowa - sernik

Fit Princessa Kokosowa - sernik

 


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

 

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.