Snickers Pie


Snickers Pie – tarta typu Snickers w odchudzonej wersji. Klasyczne ciasto nie oszczędza naszej sylwetki. Podobnie jak batony, jest pyyyyyszne i bardzo kaloryczne. Uwielbiam wszystko, co ma chociaż odrobinę karmelu i czekoladę. Dlatego postanowiłam, że zrobię to ciacho w wersji maksymalnie odchudzonej przy zachowaniu boskiego smaku. Spód z płatków owsianych, daktyle nadające karmelowy smak. Mogłam śmietanę zastąpić stałą częścią mleka kokosowego, ale tym razem zdecydowałam się na tłustszą wersję. Jeżeli liczycie kalorię, w sklepach znajdziecie bitą śmietaną w wersji light (ok. 130 kcal/100g), jednak zawiera sporo chemii, dlatego lepiej użyć śmietany kremówki i słodzika. Ale dość tych mądrości, czas na przepis.

Snickers Pie

Snickers Pie

czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 245 kcal* / 100 g | dieta: bez cukru*, bez glutenu

Składniki na formę 15 cm:

Spód:

  • 150 g płatków owsianych
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • słodzik: erytrytol lub ksylitol – około 1 łyżki

Nadzienie:

  • 250 g ricotty
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
  • słodzik: erytrytol lub ksylitol – około 1-2 łyżki
  • 3/4 szklanki daktyli (najlepiej świeżych)

Krem:

  • śmietana kremówka 30%
  • słodzik: erytrytol lub ksylitol według uznania
  • ziarna wanilii

Dekoracja:

  • Snickers (opcjonalnie, można zastąpić domową czekoladą z oleju kokosowego i kakao)
  • karmel (opcjonalnie, można zastąpić karmelem z daktyli)

*nie uwzględniając dekoracji

Wykonanie:

  1. Daktyle moczymy ok. 15 minut we wrzątku, jeżeli posiadacie świeże, nie należy ich wcześniej moczyć.
  2. Spód: płatki owsiane mielimy na gruboziarnistą mąkę, dodajemy kakao, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy i słodzik. Mieszamy, masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wykładamy nią formę do tarty i umieszczamy w zamrażalce na czas przygotowywania nadzienia.
  3. Nadzienie: w misie malaksera umieszczamy ricottę, jogurt, słodzik oraz odsączone daktyle (lub świeże). Miksujemy na gładką masę. Powinna mieć kolor przypominający masę kajmakową. Nadzienie wylewamy na schłodzony spód.
  4. Krem: śmietankę ubijamy na sztywno dodając podczas ubijania słodzik oraz ziarna wanilii (1 laska). Bitą śmietaną umieszczamy na nadzieniu. Chodzi o to, żeby nadzienia i bitej śmietany było duuuużo, wówczas efekt wizualny, ale i smakowy jest bajeczny.
  5. Ciasto dekorujemy wedle uznania, Ci którzy nie są na diecie lub mają cheat day mogą użyć batonika pokrojonego na kawałki 😉
  6. Ciasto najlepiej dobrze schłodzić (minimum 3 godziny) w lodówce. Można również umieścić na godzinę w zamrażalce, wychodzi lekko lodowy deser. Niebo!

Snickers Pie


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.