Fit Pleśniak


Fit Pleśniak – co tu dużo pisać, ten w wersji bardziej kalorycznej, na kruchym cieście na bazie masła to bezapelacyjnie moje ulubione ciasto od zawsze. Najlepsze w wersji z domowym dżemem z czarnej porzeczki, kruszonką z ciasta i posypane sporą ilością cukru pudru. Kocham! Od kiedy wciągnął mnie świat fit słodkości i zwracam uwagę na to, co jem, w szczególności ile cukru spożywam, pleśniak był na cenzurowanym. Do teraz! Ta wersja dorównuje mojej ukochanej i ma dużo mniej kalorii i nie ma zwiera białego cukru – moje wroga numer jeden. Inspirację znalazłam u Łukasza 💕💕💕

Fit Pleśniak

Fit Pleśniak

czas przygotowania: 75 minut | kalorie: ok. 200 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, bez glutenu, niskokaloryczna

Składniki:

Spód:

  • 3 żółtka
  • mieszanka mąk: ryżowa 150 g, kukurydziana 75 g, kokosowa 40 g 
  • 30 g oleju kokosowego
  • 20 g erytrytolu

Masa kakaowa:

  • 140 g daktyli
  • 1 jajko
  • 20 g kakao

Masa biała:

  • 5 sztuk białek
  • 20 g erytrytolu

Ponadto:

  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki 100% (bez cukru)

Wykonanie:

  • Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem. Mieszamy wszystkie składniki na spód. Jeżeli masa będzie zbyt sypka, dodajmy powoli wodę, do momentu, aż powstanie zwarta masa jak na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część wykładamy dno formy , a drugą połówkę chowamy do lodówki.
  • Daktyle odsączamy i miksujemy z kakao i jajkiem. Taką masę wylewamy na spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) na ok. 25 minut i pieczemy do momentu zastygnięcia masy kakaowej.
  • W tym czasie ubijamy białka z erytrytolem. Schłodzone ciasto ścieramy na dużych oczkach. Upieczony spód  z masą kakaową smarujemy dżemem, wykładamy białka i posypujemy startym ciastem.
  • Pieczemy kolejne 30 minut.

Fit Pleśniak


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

  • Ela

    Reply
    Rating: 5 / 5
    Pros

    Hej :) mąkę kokosową można czymś zastąpić? Czy wystarczy zwiększyć ilość innej mąki? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

  • Aga

    Reply
    Rating: 3 / 5
    Pros

    Przepis super ale dlaczego zawsze jest problem z podaniem wielkości formy?

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.