Site icon PolandGetFit

Fit Pleśniak

Fit Pleśniak


Fit Pleśniak – co tu dużo pisać, ten w wersji bardziej kalorycznej, na kruchym cieście na bazie masła to bezapelacyjnie moje ulubione ciasto od zawsze. Najlepsze w wersji z domowym dżemem z czarnej porzeczki, kruszonką z ciasta i posypane sporą ilością cukru pudru. Kocham! Od kiedy wciągnął mnie świat fit słodkości i zwracam uwagę na to, co jem, w szczególności ile cukru spożywam, pleśniak był na cenzurowanym. Do teraz! Ta wersja dorównuje mojej ukochanej i ma dużo mniej kalorii i nie ma zwiera białego cukru – moje wroga numer jeden. Inspirację znalazłam u Łukasza 💕💕💕

Fit Pleśniak

czas przygotowania: 75 minut | kalorie: ok. 200 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, bez glutenu, niskokaloryczna

Składniki:

Spód:

Masa kakaowa:

  • 140 g daktyli
  • 1 jajko
  • 20 g kakao

Masa biała:

  • 5 sztuk białek
  • 20 g erytrytolu

Ponadto:

  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki 100% (bez cukru)

Wykonanie:

  • Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem. Mieszamy wszystkie składniki na spód. Jeżeli masa będzie zbyt sypka, dodajmy powoli wodę, do momentu, aż powstanie zwarta masa jak na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część wykładamy dno formy , a drugą połówkę chowamy do lodówki.
  • Daktyle odsączamy i miksujemy z kakao i jajkiem. Taką masę wylewamy na spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) na ok. 25 minut i pieczemy do momentu zastygnięcia masy kakaowej.
  • W tym czasie ubijamy białka z erytrytolem. Schłodzone ciasto ścieramy na dużych oczkach. Upieczony spód  z masą kakaową smarujemy dżemem, wykładamy białka i posypujemy startym ciastem.
  • Pieczemy kolejne 30 minut.


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Exit mobile version