Pomarańczowy Sernik bez pieczenia Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Pomarańczowy Sernik bez pieczenia


Pomarańczowy Sernik bez pieczenia – szybkie serniczki są u mnie na wagę złota. Jestem mamą dwóch urwisów, starszy chętnie pałaszuje wypieki i eksperymenty kulinarne, szarmancko twierdząc, że są pyyyycha. Młodszy z kolei skończył roczek i nie opuszcza mamy na krok, a szczególnie upodobał sobie przywieranie do mnie w kuchni. W sumie mu się nie dziwie. Tak więc w tej chwili czas to kluczowy czynnik, kiedy poszukuję słodkości do stworzenia. Ten sernik, jak i pozostałe typu raw, czyli bez pieczenia powstaje w około 20-30 minut. Należy go potem dobrze schłodzić i można delektować się aromatem pomarańczy przy kawie lub ulubionej herbacie.

Podaję przepis w dwóch wersjach: dla wegan bez sera, gdzie zastępnikiem są orzechy nerkowca oraz tradycyjny, z wykorzystaniem chudego twarogu.

Pomarańczowy Sernik bez pieczenia

Pomarańczowy Sernik bez pieczenia

czas przygotowania: 30 minut + 5 h chłodzenia | kalorie: ok. 335 kcal  – 442 kcal*/ 100 g  | dieta: bez laktozy, bez glutenu, wegańska*

Składniki na formę 12 cm:

Spód:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 7 świeżych daktyli lub 10-12 suszonych namoczonych we wrzątku
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła kakaowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego ewentualnie ksylitolu lub tagatozy (w tym przypadku należy zmniejszyć dawkę do ok 1-1½ łyżki)

Masa:

  • 200 g twarogu lub ½ szklanki namoczonych orzechów nerkowca*
  • sok z połowy pomarańczy
  • skórka z całej pomarańczy ewentualnie ekstrakt pomarańczowy
  • 8 łyżek cukru kokosowego ewentualnie ksylitolu lub tagatozy (w tym przypadku należy zmniejszyć dawkę do ok 7 łyżek)
  • 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła kakaowego
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka agaru + 100 ml wrzątku lub 6 łyżek mleka migdałowego*
  • 6 łyżek wody kokosowej
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki ziaren wanilii (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli

Dekoracja:

  • dżem z pomarańczy bez cukru
  • ziarno kakaowca

*zamienniki i kaloryczność dla wersji wegańskiej

Wykonanie:

  1. Spód: zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę. Wyłóż nią spód foremki i dociśnij, starając się wyrównać warstwę. Umieść spód w zamrażalce na czas przygotowywania masy serowej
  2. Masa serowa: zblenudj wszystkie składniki na gładko. Wyjmij spód z zamrażalnika i umieść na nim masę serową. Wyrównaj wierzch, możesz zrzucić foremkę z niedużej wysokości na blat, aby pozbyć się powietrza i wyrównać masę.
  3. Udekoruj wierzch dżemem pomarańczowym i posyp ziarnami kakaowca.
  4. Chłodź z lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Przechowuj w lodówce.

 

Pomarańczowy Sernik bez pieczenia


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

 

 

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.