Pomarańczowy Sernik bez pieczenia
Pomarańczowy Sernik bez pieczenia – szybkie serniczki są u mnie na wagę złota. Jestem mamą dwóch urwisów, starszy chętnie pałaszuje wypieki i eksperymenty kulinarne, szarmancko twierdząc, że są pyyyycha. Młodszy z kolei skończył roczek i nie opuszcza mamy na krok, a szczególnie upodobał sobie przywieranie do mnie w kuchni. W sumie mu się nie dziwie. Tak więc w tej chwili czas to kluczowy czynnik, kiedy poszukuję słodkości do stworzenia. Ten sernik, jak i pozostałe typu raw, czyli bez pieczenia powstaje w około 20-30 minut. Należy go potem dobrze schłodzić i można delektować się aromatem pomarańczy przy kawie lub ulubionej herbacie.
Podaję przepis w dwóch wersjach: dla wegan bez sera, gdzie zastępnikiem są orzechy nerkowca oraz tradycyjny, z wykorzystaniem chudego twarogu.
Pomarańczowy Sernik bez pieczenia
czas przygotowania: 30 minut + 5 h chłodzenia | kalorie: ok. 335 kcal – 442 kcal*/ 100 g | dieta: bez laktozy, bez glutenu, wegańska*
Składniki na formę 12 cm:
Spód:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 7 świeżych daktyli lub 10-12 suszonych namoczonych we wrzątku
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła kakaowego
- 2 łyżki cukru kokosowego ewentualnie ksylitolu lub tagatozy (w tym przypadku należy zmniejszyć dawkę do ok 1-1½ łyżki)
Masa:
- 200 g twarogu lub ½ szklanki namoczonych orzechów nerkowca*
- sok z połowy pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy ewentualnie ekstrakt pomarańczowy
- 8 łyżek cukru kokosowego ewentualnie ksylitolu lub tagatozy (w tym przypadku należy zmniejszyć dawkę do ok 7 łyżek)
- 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła kakaowego
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 1 łyżka agaru + 100 ml wrzątku lub 6 łyżek mleka migdałowego*
- 6 łyżek wody kokosowej
- 1 łyżka karobu lub kakao
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki ziaren wanilii (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
Dekoracja:
- dżem z pomarańczy bez cukru
- ziarno kakaowca
*zamienniki i kaloryczność dla wersji wegańskiej
Wykonanie:
- Spód: zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę. Wyłóż nią spód foremki i dociśnij, starając się wyrównać warstwę. Umieść spód w zamrażalce na czas przygotowywania masy serowej
- Masa serowa: zblenudj wszystkie składniki na gładko. Wyjmij spód z zamrażalnika i umieść na nim masę serową. Wyrównaj wierzch, możesz zrzucić foremkę z niedużej wysokości na blat, aby pozbyć się powietrza i wyrównać masę.
- Udekoruj wierzch dżemem pomarańczowym i posyp ziarnami kakaowca.
- Chłodź z lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Przechowuj w lodówce.
SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI