Jagodowe bułeczki Scones z lukrem bez cukru Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Jagodowe bułeczki Scones z lukrem bez cukru


Jagodowe bułeczki Scones z lukrem bez cukru – jedzenie jest bardzo ważne w ciągu pracy i zajęć szkolnych. Zbyt dużo cukru jak i za mało jedzenia sprawia, że nasz umysł nie będzie pracował efektywnie, trzeba go odpowiednio pobudzić i stale podtrzymywać. Inaczej niewyspanie, zmożenie, brak skupienia i bóle głowy gwarantowane.

Bardzo spodobał mi się pomysł na konkurs, który znajdziecie pod tym linkiem: http://wrzacakuchnia.pl/konkurs/wracamy-z-wakacji-ze-smakiem/. Każdy może podzielić się swoi pomysłem na jakiekolwiek danie do zapakowania do pracy czy szkoły! Wygrywacie przy tym super nagrody jak bony do Duki, przyprawy, noże i rękawice kuchenne. Gorąco zapraszam Was do wzięcia udziału!

Ja, żeby Was zainspirować przygotowałam swój przepis na bułeczki jagodowe. Zdrowe i przepyszne!

Pamiętam nasz licealny bufet i sklepik w szkole.. zawsze bułeczki były wystawione pod sam nos kupującego. Nie da się chyba nie spojrzeć.. i choć rzadko je kupowałam to prawda, że czasami ciężko było się im oprzeć. Życie ucznia czy studenta nie jest łatwe, zajęcia są okropnie męczące i c’mon.. coś nam się w życiu należy. 🙂  Jest z nimi taki problem, że człowiek nie za bardzo chcę się podzielić.. całe szczęście przepis jest na dużą porcję! 😀 Smacznego i udanego nowego roku szkolnego! :*

Jagodowe bułeczki Scones z lukrem bez cukru

Jagodowe bułeczki Scones z lukrem bez cukru

czas przygotowania: 45 minut | kalorie: ok. 217 kcal / 100 g  | dieta: bez cukru, niskokaloryczna

Składniki na 8 dużych porcji:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej – ewentualnie miks z jaglaną i owsianą
  • 50 g ksylitolu
  • 50 g rozpuszczonego masła klarowanego
  • 180 g gęstego jogurtu
  • 1 jajko
  • szczypta imbiru
  • proszek do pieczenia
  • kilka kropel wanilii
  • szczypta soli
  • skórka z połówki cytryny
  • ok. 200 g jagód/boróweklukier
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • Wykonanie:
    1. Wszystkie suche składniki wymieszać razem i dodać masło. Osobno ubić jajko, dodać do niego jogurt i wanilię.
    2. Do suchych składników delikatnie dodać mokre i dokładnie zmiksować. Dodać jagody i delikatnie łyżką połączyć je z masą.
    3. Wyłożyć na papierze do pieczenia w kształcie koła i przeciąć na 8 kawałków.
    4. Piec 25 minut w 180 C. Wystudzić w uchylonym piekarniku i polać przygotowanym lukrem. Można dodatkowo obsypać skórką cytrynową/ płatkami migdałów.

Jagodowe bułeczki Scones z lukrem bez cukru


SPRAWDŹ INNE FIT ŚNIADANIA

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.