Jagodowe bułeczki Scones z lukrem bez cukru
Jagodowe bułeczki Scones z lukrem bez cukru – jedzenie jest bardzo ważne w ciągu pracy i zajęć szkolnych. Zbyt dużo cukru jak i za mało jedzenia sprawia, że nasz umysł nie będzie pracował efektywnie, trzeba go odpowiednio pobudzić i stale podtrzymywać. Inaczej niewyspanie, zmożenie, brak skupienia i bóle głowy gwarantowane.
Bardzo spodobał mi się pomysł na konkurs, który znajdziecie pod tym linkiem: http://wrzacakuchnia.pl/konkurs/wracamy-z-wakacji-ze-smakiem/. Każdy może podzielić się swoi pomysłem na jakiekolwiek danie do zapakowania do pracy czy szkoły! Wygrywacie przy tym super nagrody jak bony do Duki, przyprawy, noże i rękawice kuchenne. Gorąco zapraszam Was do wzięcia udziału!
Ja, żeby Was zainspirować przygotowałam swój przepis na bułeczki jagodowe. Zdrowe i przepyszne!
Pamiętam nasz licealny bufet i sklepik w szkole.. zawsze bułeczki były wystawione pod sam nos kupującego. Nie da się chyba nie spojrzeć.. i choć rzadko je kupowałam to prawda, że czasami ciężko było się im oprzeć. Życie ucznia czy studenta nie jest łatwe, zajęcia są okropnie męczące i c’mon.. coś nam się w życiu należy. 🙂 Jest z nimi taki problem, że człowiek nie za bardzo chcę się podzielić.. całe szczęście przepis jest na dużą porcję! 😀 Smacznego i udanego nowego roku szkolnego! :*
Jagodowe bułeczki Scones z lukrem bez cukru
czas przygotowania: 45 minut | kalorie: ok. 217 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, niskokaloryczna
Składniki na 8 dużych porcji:
- 250 g mąki pełnoziarnistej – ewentualnie miks z jaglaną i owsianą
- 50 g ksylitolu
- 50 g rozpuszczonego masła klarowanego
- 180 g gęstego jogurtu
- 1 jajko
- szczypta imbiru
- proszek do pieczenia
- kilka kropel wanilii
- szczypta soli
- skórka z połówki cytryny
- ok. 200 g jagód/boróweklukier
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
- Wykonanie:
- Wszystkie suche składniki wymieszać razem i dodać masło. Osobno ubić jajko, dodać do niego jogurt i wanilię.
- Do suchych składników delikatnie dodać mokre i dokładnie zmiksować. Dodać jagody i delikatnie łyżką połączyć je z masą.
- Wyłożyć na papierze do pieczenia w kształcie koła i przeciąć na 8 kawałków.
- Piec 25 minut w 180 C. Wystudzić w uchylonym piekarniku i polać przygotowanym lukrem. Można dodatkowo obsypać skórką cytrynową/ płatkami migdałów.