Wysokobiałkowy sernik kokosowo-borówkowy
Wysokobiałkowy sernik kokosowo-borówkowy na spodzie z płatków kukurydzianych i masła orzechowego – Prawdziwa proteinowa BOMBA! 🙂 Obok niego nie da się przejść obojętnie 😀 Kontrolowana rozpusta w takie dni jak dziś – to lubię. Idealny jako mały posiłek lub (w moim przypadku) jako deser. Po raz kolejny POLECAM!
Wysokobiałkowy sernik kokosowo-borówkowy
czas przygotowania: 75 minut + chłodzenie | kalorie: 391 kcal / 100 g | dieta: wegetariańska, bez glutenu, dla sportowca
Składniki:
Spód:
– 125g płatków kukurydzianych
– 100g masła orzechowego
Masa serowa:
– 750g chudego twarogu
– 100g wiórków kokosowych
– 250g borówek (zblendowanych i przecedzonych przez sitko)
– 4 całe jaja
– 20g mąki jaglanej
– 2 łyżeczki aromatu waniliowego
– łyżeczka soku z cytryny
– opcjonalnie syrop z agawy/ miód – jeśli chcemy bardziej słodko
Na wierzch:
– 350g jogurtu naturalnego
– wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Spód: płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub tłuczemy na kawałki. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać gliniastą masę (jeśli jest zbyt sucha dodajemy trochę mleka). Tortownicę (u mnie 26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy powstałą masą.
- Masa serowa: wszystkie składniki wrzucamy do dużego naczynia i blendujemy do powstania jednolitej konsystencji. Wlewamy masę na przygotowany wcześniej spód i forma ląduje w piekarniku. Sernik pieczemy przez 60 minut w temperaturze 150 stopni.
- Po całkowitym przestygnięciu na wierzch wylewamy jogurt naturalny i posypujemy wiórkami. Całość dzielimy na 8 dużych porcji i przechowujemy w lodówce. MIAZGA 😀