Wegańskie pomarańczowe babeczki z białą czekoladą
Wegańskie pomarańczowe babeczki z białą czekoladą z zastępnikiem tłuszczu w postaci musu jabłkowego.
Wegańskie pomarańczowe babeczki z białą czekoladą
czas przygotowania: 35 minut | kalorie: ok. 207 kcal /100g | dieta: niskotłuszczowa, wegańska, wegetariańska, bez cukru
Składniki na 12 babeczek:
– 170 g syropu z agawy
– 120 ml mleka roślinnego
– 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
– 120 ml soku z pomarańczy
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
– 60 g niesłodzonego musu jabłkowego
– 100 g wegańskich kropelek z białej czekolady lub wegańskiej białej czekolady (przepis wkrótce na blogu)
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– 150 g pełnoziarnistej mąki tortowej
– 175 g mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
- Syrop z agawy, mleko, skórkę i sok z pomarańczy, ocet i mus jabłkowy oraz białą czekoladę i sól wymieszać w misce. Dodać obie mąki i sodę oczyszczoną, wymieszać, aby składniki się połączyły. Masę przelać do foremek na babeczki, wypełniając do połowy wysokości.
- Piec 18 minut w 180 stopniach. Powinny się zarumienić na wierzchu i nieco stwardnieć.
- Wyjąć do ostygnięcia. Przybrać wedle uznania.