Tort z wegańską czekobezą Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Tort z wegańską czekobezą


Tort z wegańską czekobezą

Tort z wegańską czekobezą

Tort z wegańską czekobezą

czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 140 kcal / 100 g  | dieta: bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, niskokaloryczna

Składniki:

Ciasto:
– 100g tofu
– 100g mleka kokosowego bardzo gęstego z puszki
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej
– 1 łyżka surowej czekolady w proszku
– 2 ½ łyżki ksylitolu
– ½ jabłka (puree)
– 1 łyżka mielonego buraka w proszku
– łyżeczka sody skropionej octem

Beza:
– 20g wody z puszki po konserwowanej cieciorce
– 20g ksylitolu
– 15g odżywki białkowej czekoladowej (można zastąpić surową czekoladą w proszku)

Wykonanie: 

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Zrób z jabłka puree przy pomocy blendara, dodaj ksylitol i mleko, tofu. Do jednolitej masy dodaj pozostałe składniki na ciasto. Wymieszaj wszystko dokładnie przy pomocy blendera, tak aby powstała jednolita masa. Dodaj sodę.
  2. Nasmaruj formę do ciasta (średnica 15 cm) olejem kokosowym i przełóż ciasto do formy. Wstaw do piekarnika na 20-25 min.
  3. W międzyczasie zrób bezę. Ubij na sztywną pianę wodę od cieciorki z ksylitolem na koniec powoli dodaj odżywkę albo czekoladę. Przełóż bezę na upieczone i trochę ostudzone ciasto i wstaw z powrotem do piekarnika na 160 stopni na 30-40 min. Beza będzie o konsystencji piany po upieczeniu. Górę ciasta można udekorować gęstym mlekiem kokosowym z ksylitolem. Smacznego

SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.