Tarta megaczekolada


Tarta megaczekolada

Tarta megaczekolada

Tarta megaczekolada

czas przygotowania: 70 minut + 2h chłodzenia| kalorie: ok. 273 kcal / 100 g  | dieta: bez glutenu, bez cukru, bez laktozy

Składniki:

Tarta:
– 150g mąki z cieciorki
– 50g ksylitolu
– 100g masła ghee
– 2 łyżki maki kukurydzianej
– dojrzały banan
– łyżka zmielonych orzechów

Środek tarty:
– 300g mleka kokosowego bardzo gęstego z puszki
– 4 łyżki kakao
– 70g ksylitolu
– 4 łyżki whisky
– banan
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać składniki do tarty zrobić kulkę i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  2. Nastawić piekarnik na 160 stopni
  3. Nasmarować formę do pieczenia tarty (średnica 15 cm) olejem kokosowym. Wyłożyć ciasto do formy i zrobić wysokie brzegi jak dla tarty. Wstawić do piekarnika na 20 min. W międzyczasie zrobić środek tarty. W misce ubić banana z jajkiem, dodać resztę składników. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 min żeby trochę wystygła, po czym wlać masę do środka tarty i wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut przy temperaturze 140C w kąpieli wodnej, potem zwiększyć temperaturę do 160C i piec przez 35 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu tarty można udekorować płynną czekoladą. Smacznego  

SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.