Tarta dyniowa z cytrynowym curdem
Tarta dyniowa z cytrynowym curdem – przepis na to ciasto znalazłam przypadkiem w piśmie… wnętrzarskim. Musiałam jednak nieco go zmienić i przystosować do wersji fit. Użyłam ulubionego przepisu na kruche ciasto, masę dyniową urozmaiciłam mlekiem kokosowym, a curd jest w wersji bez masła z minimalną ilością oleju kokosowego. Całość wyszła świeżo i pysznie. Mam nadzieję, że przekonacie się do dyni na słodko.
Tarta dyniowa z cytrynowym curdem
czas przygotowania: 75 minut | kalorie: ok. 152 kcal / 100 g | dieta: bez cukru, bez glutenu, niskokaloryczna
Składniki:
Spód:
- 3 żółtka
- mieszanka mąk: ryżowa 150 g, kukurydziana 75 g, kokosowa 40 g
- 30 g oleju kokosowego
- 20 g erytrytolu
Masa dyniowa:
- 425 g pure z dyni
- 1 jajko
- stała część mleczka kokosowego (z 1 puszki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 100g ksylitolu lub 150g erytrytolu
Cytrynowy curd:
- sok z 3 cytryn i ich starta skórka
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 150g ksylitolu lub 200g erytrytolu
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniacznej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Ponadto:
- pistacje do dekracji
Wykonanie:
- Rozpocznij od przygotowania curdu: wymieszaj w garnuszki wszystkie składniki poza olejem kokosowym, ustaw garnuszek na małym ogniu i cały czas mieszając ruzgą zagotuj. Masa zgęstnieje do konsystencji gęstego budyniu. Następnie na małym ogniu gotuj ją ok. 2 minut dodając olej kokosowy. Odstaw curd do wystygnięcia.
- Spód: mieszamy wszystkie składniki na spód. Masa będzie dość sypka, więc dodajmy powoli wodę, do momentu, aż powstanie zwarta masa jak na kruche ciasto. Ciasto chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Masa dyniowa: upieczoną wcześniej dynię (ze skórą) studzimy, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Potrzebujemy ok. 425 gram, przy średniej dyni to około połowa. Puree mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim spód blachy na tartę. Na spód wylewamy masę dyniową. Pieczemy w 170 stopniach (góra-dół) około 45 minut.
- Po upieczeniu wyjmujmy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu rozprowadzamy na wierzchu cytrynowy curd i całość umieszczamy w lodówce, aby dobrze się schłodziła. Przed podaniem dekorujemy pistacjami.