Surowa tarta kakaowo-sezamowa Verified

0 / 5
Dodaj do ulubionych Porównaj Print

Surowa tarta kakaowo-sezamowa


Surowa tarta kakaowo-sezamowa – historia tego ciasta jest nad wyraz banalna, jak jego składniki. Jednak smak już nie taki oczywisty, a wyjątkowy i niesamowity 😉. Nie wiem dlaczego, ale najlepsze inspiracje zawsze do mnie przychodzą wieczorami… Mam wolny umysł od codziennych obowiązków, lecz nie na długo, bo wtedy się jakoś automatycznie włącza zielone światło na kombinowanie w kuchni 😉 Czasem idę do niej nawet z jednym składnikiem w głowie, a czasem już kilka ‘chodzi’ za mną od jakiegoś czasu.
Niedawno wpadły mi w ręce świeże daktyle, które jadłam pierwszy raz w życiu! (aż wstyd przyznać…) To niezwykle romantyczne spotkanie musiało się tak skończyć. I powiem Wam, że jestem po uszy zakochana w smaku samych owoców, jak i tego ciasta! Wybrałam odmianę “mozafati”, bo są bardziej wilgotne od pozostałych i według mnie najlepiej się nadają do takich słodkich tworów 😉

Surowa tarta kakaowo-sezamowa

Surowa tarta kakaowo-sezamowa

czas przygotowania: 30 minut  + chłodzenie | kalorie: ok. 303 kcal / 100 g  | dieta: bez glutenu, bez laktozy, wegańska

Składniki:

spód

  • 100 g świeżych daktyli “mozafati”
  • 100 g naturalnych suszonych moreli
  • 115 g wiórków kokosowych
  • 115 g białego sezamu
  • 4 g cynamonu cejlońskiego

góra

  • 500 g bananów (po obraniu)
  • 20 g białego sezamu
  • 40 g morwy białej
  • 140 g świeżych daktyli “mozafati”
  • 70 g nasion słonecznika
  • 16 g kakao
  • 8 g cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Najpierw namocz morele do spodu ciasta – w gorącej wodzie na około 1o minut. W tym czasie zblenduj suche składniki i wysyp je miski. Następnie zblenduj daktyle i morele, dodaj cynamon. Wszystko ugnieć rękami i wyłóż masę do foremki (spód i ścianki).
  2. Spód ciasta należy włożyć do zamrażarki, na czas przygotowywania góry.
  3. Do tego potrzebujemy suchy malakser. Najpierw zblenduj wszystkie suche składniki i przełóż do miski. Następnie zblenduj banany, daktyle i olej kokosowy.
  4. Wyłóż masę do foremki ze spodem ciasta i włóż z powrotem tartę do zamrażarki na minimum 2 godziny lub całą noc (jak w moim przypadku 😉 )
  5. Tartę najlepiej się kroi po 30 minutach od wyjęcia z zamrażarki.

SMACZNEGO !!!

Surowa tarta kakaowo-sezamowa

Surowa tarta kakaowo-sezamowa


SPRAWDŹ INNE FIT TARTY

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.