Sernik na zimno z galaretką malinową na daktylowym spodzie
Sernik na zimno z galaretką malinową na daktylowym spodzie na ostatnie, letnie upały.
Sernik na zimno z galaretką malinową na daktylowym spodzie
czas przygotowania:30 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 116kcal /100g | dieta: niskokaloryczna
Składniki:
Spód:
– 100g płatków owsianych
– 150g daktyli
– 20g kakao
– 30g masła lub oleju kokosowego
Biała masa:
– 500 g serka twarogowego Emilki 0%
– 20g żelatyny
– słodzik – wg uznania
– aromat waniliowy – wg uznania
– 200 ml wody
Galaretka:
– 400g malin
– 20g żelatyny
-100 ml wody
– słodzik – wg uznania
Wykonanie:
- Spód: daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Daktyle odsączamy i miksujemy. Wszystkie składniki na spód mieszamy w misce. Masę wykładamy na dno formy. Wstawiamy do lodówki.
- Biała masa: żelatynę zalewamy wrzątkiem (200ml). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W misce mieszamy serek Emilki z aromatem i słodzikiem. Mieszamy masę z żelatyną i wykładamy na spód.
- Galaretka: gdy masa stężeje, przygotowujemy galaretkę. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (100ml). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Maliny blendujemy i mieszamy z żelatyną i słodzikiem. Galaretkę wylewamy na białą masę i kolejny raz wstawiamy do lodówki do stężenia.