Sernik – Tofurnik
Sernik – Tofurnik – jak obiecywałam wrzucam przepis na mój tofurnik:) Jest bardzo łatwy w zrobieniu. Szybki i mega prosty, a co cieszy najbardziej zdrowy i pyszny:). Pamiętajcie Kochani oby używać tylko i wyłącznie produktów wyższej jakości oby nic nie popsuło nasz zdrowy deser. Czytajcie etykiety i unikajcie niepotrzebnych chemicznych i szkodliwych dodatków w produktach:) Czekam na wasze zdjęcia:) użyj hasztagu #zdrowyczekoholik i pochwal się swoim zdrowym ciastem:)
Sernik – Tofurnik
czas przygotowania: 45 minut + chłodzenie | kalorie: ok. 225 kcal / 100 g | dieta: bez glutenu, bez laktozy, niskokaloryczna
Składniki:
Ciasto:
• 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
• 50 g masła ghee (masło klarowane)
• 1/4 szklanki ksylitolu
• 2 łyżki surowej czekolady w proszku
Sernik:
• 300g tofu
• 200g gęstego mleka kokosoweogo
• 5 łyżek soku z cytryny
• 3 łyżki ksysilitolu
• 1/2 łyżki żelatyny albo agar agar
• wanilia
• szczypta soli
• owoce dla dekoracji (na życzenie można dodać do sernika)
Wykonanie:
- Ciasto: nastaw piekarnik na 160 stopni, aby się nagrzał. Do dużej miski wsyp suche składniki na ciasto, potem dodaj resztę. Rękoma wymieszaj wszystko i zrób kulkę. Owiń kulkę w folię i umieść do lodówki na 1,5 godziny)
- Sernik: wymieszaj tofu, mleko, sok z cytryny, ksylitol, sól i wanilię przy pomocy blendera. Zrób jednolitą masę.
Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż im dno formy do pieczenia (średnica 15 cm) i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Po czym odstaw, aby wystygło. - Zalej żelatynę małą ilością wrzątku i dokładnie wymieszaj. Po tym jak wystygnie dodaj stopniowo do masy serowej i nie przestawaj mieszać (lepiej użyć blendera). Wylej masę na upieczony spód, możesz dodać owoce do środka. Umieść w lodówce na 2-3 godziny. Udekoruj malinami i borówkami. Smacznego:)