Sernik ryżowy


Sernik ryżowy – dzień dobry  😘 nowy tydzień trzeba zacząć z przytupem! Więc wjeżdżam do Was z ryżowym sernikiem ❤tak tak, ryżowym 😍o smaku cytrynowym z malinami i chia na kakaowym spodzie 🙈istne szaleństwo. A smak? Petarda? Kalorie? Wszystko w makro. Jest białko, są węgle i tłuszcze w odpowiednich proporcjach.

Sernik ryżowy

Sernik ryżowy

czas przygotowania: 60 minut | kalorie: ok. 223 kcal  / 100g  | dieta: bez cukru, niskokaloryczna

Składniki:

Spód:
– 4 jajka
– 80g mąki
– 20g kakao
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– stewia
– szczypta soli

Masa:
– 200g płatków ryżowych
– woda i mleko kokosowe w ilości potrzebnej do ugotowania płatków według przepisu na opakowaniu
– stewia
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka chia
– 3 łyżeczki żelatyny
– 80g odżywki białkowej (u mnie smak lody waniliowe)
– 200 ml mleka kokosowego/migdałowego lub wody do odżywki

Wykonanie:

  1. Spód: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stewię i sól i ubijamy dalej. Dodajemy po jednym żółtku za każdym razem ubijając około 20/30 sekund. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Mieszamy szpatułką lub rózgą do połączenia składników. Nie miksujemy. Ciasto wylewamy do formy 23 cm wyłożonej papierem i bokami oprószonymi bułką tartą. Pieczemy 25-30 minut w 170°.
  2. Masa: płatki gotujemy według przepisu w mleku i wodzie ze stewią. Zostawiamy do ostygnięcia. Odżywkę miksujemy z 200 ml mleka. Dodajemy partiami do płatków i blendujemy. Dodajemy stewię i wciśnięty sok z cytryny oraz chia. Wszystko mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niecałej 1/2 szklanki gorącej wody i po wystudzeniu dodajemy do masy dokładnie mieszając. Spód wystudzony nasączamy wodą z sokiem z cytryny i smarujemy dżemem zero kcal (opcjonalnie). Masę przelewamy na spód do formy i wstawiamy do lodówki. Obkładamy np owocami. Smacznego ❤❤❤❤❤

Sernik ryżowy


SPRAWDŹ INNE FIT SŁODKOŚCI

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.